Meny

– UD sa ja til Tschudi før søknaden kom

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vurderte selv at han ikke var inhabil i saken der departementet ga pengestøtte til et prosjekt initiert av Støres venn Felix Tschudi Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker før Rederiforbundet søkte om pengestøtte til logistikksenteret i Kirkenes skal Utenriksdepartementet ha gitt grønt lys for prosjektet.

«UDs støtte til prosjektet er godkjent og annonsert av statssekretær Walaas på møte med F. Tschudi, Rederiforbundet m/flere 25. september 2008», heter det i et internt dokument som Dagbladet har fått tilgang til.

Først om lag to uker senere sendte Norges Rederiforbund en formell søknad om støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vurderte selv at han ikke var inhabil i saken, blant annet under henvisning til at søknaden kom fra Rederiforbundet og ikke fra hans barndomsvenn Felix Tschudi.

– Ingen garanti

Selv avviser Støre at Tschudi og Rederiforbundet allerede i september ble garantert pengestøtte til prosjektet.

– Det som står i dokumentet, kan gi inntrykk av at pengene nærmest ble bevilget over bordet. Det er feil. Søknaden ble innvilget i starten av november, etter grundig saksbehandling, sier utenriksministeren til NTB.

Han medgir imidlertid at departementet på det aktuelle tidspunktet hadde en felles forståelse med Rederiforbundet, Tschudi og Høgskolen i Bodø om at prosjektet var godt.

– Men vi gikk igjennom søknaden grundig før vi ga vårt svar, noe jeg også understreket at vi skulle gjøre da jeg talte på Høgskolen i Bodø i oktober, sier Støre, som virker noe oppgitt over oppmerksomheten saken har fått.

– Vi er nå på femte uken hvor jeg har vært gjenstand for oppslag om denne saken. Jeg synes vel at det meste nå er blitt sagt, ikke minst med min nesten 20 sider lange redegjørelse til Stortinget.

– Er du trygg på at alle opplysninger er lagt fram i saken?

– Etter mitt beste skjønn er det det. Men jeg er erfaren nok til å vite at skulle det komme noe som noen anser som nytt, så får vi se på det, sier han.

Les også: Flertall tviler på Støres habilitet

Dokumenter i Tschudi-saken er borte

Møtte Tschudi

VG skriver tirsdag at skipsreder Felix Tschudi selv var med på å diskutere hvordan Rederiforbundet kunne trekkes inn i arbeidet med logistikksenteret. Avisen viser til et møtereferat fra 1. september, der lederen for Nordområdeprosjektet Jostein Mykletun deltok.

– Det viser at Tschudi lenge før den formelle søknaden kom fra Rederiforbundet, satt i UD og planla med statsrådens nærmeste medarbeider i nordområdesatsingen, hvordan strategien skulle legges for å få prosjektet opp å stå, sier jussprofessor Jan Fridtjof Bernt til VG.

Han sier Støre neppe var inhabil etter forvaltningsloven og argumenterer heller ikke for at saksbehandlingen var uforsvarlig, men mener utenriksministeren har gjort seg selv en bjørnetjeneste.

– Gjennom å argumentere med at det er Rederiforbundet som står bak søknaden, har Støre skutt seg selv i foten, sier Bernt.

Utenriksministeren mener møtene med Tschudi var del av en helt normal saksgang.

– Det er helt naturlig at UD på det tidspunktet møtte den næringslivsaktøren som hadde takket ja til Rederiforbundets invitasjon. Det er også helt naturlig at en aktør i næringen som har innspill med substans, blir hørt, sier han.

Redegjørelsen som Støre sendte Stortinget for noen dager siden, vil bli tatt opp til behandling under et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomié tirsdag, men det er ikke ventet at komiteen vil treffe noe vedtak i saken nå.

Les mer om politikk

Les flere nyheter

Populært