Meny

Overlevende reagerte kraftig på Breiviks propagandatale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av de overlevende fra Utøya reagerte kraftig på at Anders Behring Breivik fikk lese opp en 13 sider lang propagandatale da han startet sin forklaring tirsdag.

Reaksjonene som ble sendt bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, var så mange og så kraftige at hun valgte å avbryte forklaringen til terroristen etter at det hadde gått 75 minutter.

– Administrator, jeg har nå fått så mange henvendelser fra fornærmede som reagerer på at Breivik får snakke på denne måten. Jeg må be om at han må ta enda mer hensyn til dem, og at han avslutter nå, sa Larsen, som representerer flere av de overlevende fra Utøya.

Selv hevdet Breivik at opplesingen var avgjørende for hans juridiske forsvar, og krevde å fortsette.

– Hvis jeg ikke får danne rammene for mitt forsvar, er det ikke vits at jeg forklarer meg i det hele tatt, sa Anders Behring Breivik da han skulle starte sin forklaring tirsdag.

– Jeg har moderert retorikken av hensyn til de pårørende, framholdt Breivik.

Les også: - Jeg ville gjort det igjen

– Langt over grensen

Selv om han fikk tillatelse til å forklare seg uavbrutt, ble han flere ganger stanset av tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen, som påpekte at retorikken – der flere navngitte politikere blir angrepet – ikke var moderat nok.

Breivik var i ferd med å gi en utlegning om disiplin, æreskodekser og stolthet, som han ser som sentrale elementer i japansk og koreansk politikk og kultur, da han ble stanset for andre gang.

– Dette er det mest fullkomne samfunn og den mest perfekte av alle politiske modeller i dag, sa han.

På dette punktet etterlyste Arntzen relevans til saken. Breivik sa han hadde seks sider igjen av de tretten han har forberedt, men fikk beskjed om å forberede seg på å runde av opplesningen.

– Det er ikke mulig, dette danner rammene for forsvaret mitt. Det er kritisk at jeg får forklare meg om årsakene og motivene bak 22. juli, sa han.

Han godtok likevel å prøve å begrense seg til norske forhold.

– Du må avslutte

Forklaringen Breivik ga retten tirsdag var i stor grad i samsvar med holdningene og det ideologiske grunnlaget han gir i manifestet han publiserte før terroraksjonen 22. juli. I en oppstyltet og aggressiv språkdrakt gikk han til angrep på det multikulturelle samfunnet, som han hevder kommer til å bli overtatt av muslimer hvis utviklingen ikke stanser.

– Det er blitt hevdet at europeiske muslimer tar avstand fra vold, dette er selvfølgelig løgn. Koranen krever at muslimske menn utfører jihad, sier Breivik.

Han kommer også inn på at nasjonalister i Europa behandles dårlig.

– Hvor mye lenger skal europeiske nasjonalister straffes etter andre verdenskrig? Vi aksepterer det ikke lenger. Vi holder på å miste det mest dyrebare vi har, sier Breivik i sin forklaring.

Les alt fra terrorrettsaken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært