Meny

SV sier ja til tidlig ultralyd

I dag er tidlig ultralyd først og fremst et tilbud til folk som bor i sentrale strøk med god tilgang på private løsninger, mener SV-lederen som nå går inn for at alle skal få tilbudet gjennom det offentlige helsevesen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs sentralstyre gikk mandag kveld inn for at det offentlige skal tilby ultralyd i tolvte uke for alle gravide. En langvarig krangel mellom regjeringspartiene kan dermed være i ferd med å få en løsning.

Arbeiderpartiet har vært tydelig på at de ønsker å tilby tidlig ultralyd i offentlig regi, mens Senterpartiet har strittet imot. Det har derfor vært knyttet stor spenning til hva SV vil gå inn for, skriver VG.

– Vi mener at alle kvinner må ha lik tilgang på denne kunnskapen. I dag er tidlig ultralyd først og fremst et tilbud til folk som bor i sentrale strøk med god tilgang på private løsninger, og som kjenner muligheten de har med dagens system, sier partileder Audun Lysbakken (SV).

Et av de sterkeste argument mot å gå inn for ultralydundersøkelse i 12. uke for alle gravide er at flere vil velge bort fostre med funksjonshemning.

SV-lederen peker på at tilbudet skal være frivillig.

– Jeg ønsker ikke at samfunnet skal sende et signal om at dette er noe en bør gjøre. Kvinnen må ha valget, men det er ikke slik at samfunnet oppfordrer til at alle må ta tidlig ultralyd. Vi er opptatt av at det ikke sendes et signal om at barn med funksjonshemning ikke bør bæres fram, avslutter Lysbakken. (©NTB)

Les også:

- Vi tok ultralyd i uke 12

Gravide forskjellsbehandles

- Ekstra ultralyd er overflødig

Agathe ante ikke hun var gravid før hun fødte

Enkel test kan påvise fosterets kjønn i uke 7

Økning i antall trillingfødsler

Les mer om helse

Les flere nyheter

Populært