Meny

- Blodtype A kan gi økt risiko for omgangssyke

Rotavirus (rekonstruert i bildet til venstre) er årsak til en vanlig form for omgangssyke, som rammer små barn verst. Foto: Colourbox.com / Wikipedia CC

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du blodtype A kan du ha økt risiko for å bli smittet av visse typer omgangssyke, ifølge ny forskning.

Rotavirusinfeksjon er den viktigste årsaken til kraftig omgangssyke og diaré hos småbarn verden over, og årlig dør rundt 500.000 mennesker som følge av slik infeksjon. 

I Norge er rotavirussykdom sjelden dødelig, men forårsaker cirka 900 sykehusinnleggelser og 5.000-10.000 legebesøk hvert år for barn under fem år. Man vurderer derfor om en vaksine mot viruset skal inngå i barnevaksinasjonsprogrammet.

Nå viser amerikansk forskning at mennesker med blodtype A kan være mer utsatte for viruset enn andre.

Ingen forventet funnet

Det er forskere ved Baylor College of Medicine (BCM) og Emory University som står bak studien, som egentlig skulle se på hvilken del av cellene våre som virusene fester seg i, melder forskning.no.

– Ingen forventet dette funnet, sier professor B. V. Venkataram Prasad ved BCM i en pressemelding.

Les også: - Kan drepe nesten alle virus

Tidligere forskning med rotavirus som angriper dyr, har vist at piggene på virusoverflaten fester seg til spesielle glykaner på utsiden av cellene i magen. Glykaner er kompliserte sukkerforbindelser.

Bestemte seg for å teste

Men det fungerte ikke på samme måte med viruset i denne studien. Prasad og kollegene bestemte seg derfor for å teste en rekke glykaner for å finne ut hvilke som reagerte med piggene på virusene.

Og studien viste altså at det eneste glykanet som hadde noe samspill med viruspiggene var et type A blodtypeantigen, et molekyl som sitter på utsiden av blodceller og noen andre celler i kroppen til mennesker med denne blodtypen.

Dette kan altså bety at disse menneskene er spesielt utsatt for rotavirussmitte.

Må kartlegges mer

For eventuelt å få dette bekreftet, må forskerne kartlegge syke for å se om det virkelig er de med denne blodtypen som er smittet. Det finnes også flere ulike typer av rotaviruset, og det gjenstår også å se hvor mange av disse denne sammenhengen gjelder for.

Forskning på et annet omgangssykevirus - noroviruset - har antydet at det er en sammenheng mellom blodtype og smitterisiko også i den typen infeksjon.

– Er det en større sammenheng som er i ferd med å dukke opp her, spør professor Prasad ifølge forskning.no.

Les også:

Hvem er det som stiller opp når barna blir syke?

Helseplagene du kommer til å få

Les mer om helse


Les flere nyheter

Populært