Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Jeg ville gjort det igjen

Anders Behring Breivik i rettsal 250 tirsdag. Foto: Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsadvokatene ber om at han stanses, mens aktor og forsvarer synes det er viktig at han fortsetter opplesningen. - Jeg ville gjort det igjen, sier den tiltalte i vitneboksen.

Anders Behring Breivik sier at han ville gjort drapene 22. juli om igjen, og at han ikke angrer.

Mens bistandsadvokatene ber om at han stanses i sin opplesning etter nesten en time av hensyn til de fornærmede, ber både påtalemyndighetene og forsvarerne om at han gis anlending til å lese ferdig.

Dommer Arntzen ber han først komme til sine konklusjoner, men lar han fortsette etter at aktor Svein Holden sier at det er viktig at han får fortsette.

Han bruker en svært brutal retorikk, selv om han innledet med å si han ville ta hensyn til tilhørerne og de etterlatte.

- Jeg TAR hensyn til de fornærmede. Jeg må få lov til å legge rammene for mitt forsvar, sier han etter at dommeren nok en gang bryter inn etter nesten tre kvarters opplesning.

Dommeren ber om Lippestads kommentar til at opplesningen som går langt ut over den halve time som forsvarer Lippestad antydet i går.

- Jeg ber om at vi får lov til å fortsette. Jeg minner om at det er satt av fem dager til den tiltaltes forklaring.

- Jeg har aldri bedt om fem dager, jeg ber om en time til å fortsette, sier den tiltalte selv som fremmer en underliggende trussel om at han ellers ikke vil forklare seg i saken.

Mot slutten av opplesningen sier han med tårer i øynene til dommeren:

- Nå selvsensurerer jeg meg, sier Behring Breivik når han føler seg tvunget til å gjøre et lite sprang i en mer enn timeslange opplesning.

Mot slutten av opplesningen sier han at det er «Arbeiderpartiets stortingsgruppe» som burde vært psykiatrisk vurdert, - «ikke jeg».

Han fikk litt over klokken ti lov til å lese sin opp skriftelige innledning, men dommeren sa allerede da at han må være forberedt på at dommeren kan bryte inn.

Den tiltalte ber om å få forklare seg uten avbrytelser for å «legge rammer for mitt eget forsvar».

Han minner om at han også har avgitt 1.100 siders forklaring til politiet, og hevder at han snakker på vegne av mange nordmenn.

Etter å ha fremmet en rekke påstander som han mener aktoratet og kultureliten vil komme mot ham, inkludert alt fra incestiøse forhold og en forkjærlighet for røde gensere.

Grunnen er, i følge Behring Breivik:

- De gjør dette fordi jeg har klart å gjennomføre den mest sofistikerte, brutale og spektakulære attentat.

Han er nå i gang med å lese opp en gjennomgang av sin historieforståelse fra andre verdenskrig. Hovedpoenget er at «marxistene skal ha fått stort spillerom».

Her er de direkte sitatene av hva Behring Breivik sier.

(Her følger et redigert utdrag som stadig oppdateres:)

Han angriper ideen om frie valg og mener folk er bedratt av journalister og politikere, og at man risikerer «å miste sitt eget land».

- Kulturkonservative blir ikke hørt. Slik har det vært siden andre verdenskrig, sier han og viser til at fremveksten av Jörg Haiders høyreparti ÖVP førte til at Østerrike tildels ble politisk boikottet av EU-landene.

Han knytter an til Sverigedemokratene og FrP som han også mener har blitt dårlig behandlet.

- FrP har vært utsatt for en svertekampanje i tyve år, mener han.

- Norge kan ikke kalles et demokrati så lenge denne sensuren pågår.

Klokken 10.27: Dommeren bryter inn for å få avklart om dette bare er opplesning fra hans manifest. Det avviser han og fortsetter høytleningen.

I avhørene med politiet har det fremkommet at Behring Breiviks eneste politiske karriere stanset etter to styremøter på en aldersinstitusjon i Norge. Dette er hans eneste forsøk på politisk karriere, men nevnes ikke i opplesningen.

Likevel konkluderer han:

Klokken 10.29: - Demokratisk kamp nytter ikke. Når flere innser dette, er veien kort til våpen. Når fredelig revolusjon ikke nytter, er voldelig revolusjon det eneste som nytter.

Klokken 10.33: - Motivene og intensjonen er godhet, ikke ondskap, sier han om bakgrunnen for de 77 drapene han begikk 22. juli.

Klokken 10.34: - Ja, jeg ville gjort det igjen, sier han.

Han sier AUFerne er indoktrinerte av kommunister, og angriper Dagbladets kommentator Marthe Michelet med navn og går inn på hennes private forhold.

Klokken 10.37: Dommer Arntzen minner han om at han innledningsvis sa at retorikken var dempet av hensyn til de etterlatte.

- Det blir ikke verre enn dette, svarer han.

Klokken 10.38: - Vissheten om at jeg skal fengsles skremmer ikke. Jeg er født i fengsel og vokst opp i et fengsel hvor det ikke har vært mulig å ytre meg.

Kaller seg ultranasjonalist og sier han støtter den japanske og sørkoreanske modell, som han mener er monokulturell og hvor kvinner har en sekundær rolle i yrkeslivet.

- Verdens mest vellykkede nasjoner, hevder han.

Klokken 10.43: Dommeren spør om han snart er ferdig. Minner om at det har gått tredve minutter.

- Det er ikke mulig, sier han og forklarer at han har kommet til side seks (av tretten) i sin skriftlige forkjaring.

- Dette danner rammene for mitt forsvar. Uten det er det ingen vits i at jeg forklarer meg i det hele tatt.

Dommer Arntzen sier at han i det minste må konsentrere seg om norske forhold.

Det aksepteres motvillig av Behring Breivik.

Klokken 10:53: Han fortsetter opplesningen etter at dommeren bryter inn. Forsvareren Geir Lippestad har bedt om at han får fortsette, men samtidig oppfordrer han Behring Breivik fatte seg i korthet.

Klokken 10:59: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen bryter inn. Sier at hun for henvendelser fra fornærmede reagerer på at han får anledning til å forklare seg på denne måten.

Klokken 11.00: Dommeren ber han komme til konklusjonene sine.

- Jeg må få lov til å legge rammene for mitt forsvar. Det er tre sider igjen. Det er mange mennesker som fortjener å få vite hvorfor 22. juli ble gjennomgått.

- Jeg skal ta hensyn.

Dommeren: - Ber deg om at du avslutter så snart du kan.

Aktor Holden: - Vi synes det er viktig og riktig at Breivik får lov til å avslutte.

Dommeren: - Da ber jeg deg fortsette.

Den tiltalte fortsetter sin opplesning. Han kaller Oslo en konfliktsone og en ødelagt by.

- Arbeiderpartiet åpner opp Oslo Vest for muslimene ved å kjøpe opp leiligheter og plassere dem i disse, sier han om sine egne oppvekstområder.

Klokken 11.08: - Jeg vet at informasjonen jeg kommer med er vanskelig å forstå når man er indoktrinert, sier Behring Breivik.

Han ber om at saken skal handle om de påstandene han har ytret i innledningen sin, og mener seg strafferettslig uskyldig.

Han går ikke inn på at han står tiltalt for direkte kriminelle og straffbare handlinger.

Klokken 11.12: Sier at «vi kulturkonservative» har ønsket «fredssamtaler siden andre verdenskrig», men hevder at dette er avslått av «kulturmarxistene».

Dommeren spør igjen om han er ferdig når den tiltalte skjenker seg et glass vann.

- Jeg har en side igjen, sier han og virker svært fornøyd over situasjonen.

Men han får tårer i øynene når han gjør et litt sprang og sier anklagende til dommeren:

- Nå selvsensurerer jeg meg.

Det virker som om han helst skulle ønsket at dommer Arntzen stanset ham i dette. Det gjør hun ikke.

Klokken 11.21: - De som burde bli gjenstand for en psykiatrisk vurdering, er ikke jeg, men Arbeiderpariets stortingsgruppe og andre som støtter multikultrialismen.

Klokken 11.22: Behring Breivik er ferdig. Det blir lunsj til halv ett, så skal den tiltalte eksaminseres og bli stilt spørsmål.

Les alt om rettssaken


Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært