Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Jeg ville gjort det igjen

Anders Behring Breivik i rettsal 250 tirsdag. Foto: Reuters.
Anders Behring Breivik i rettsal 250 tirsdag. Foto: Reuters.

Bistandsadvokatene ber om at han stanses, mens aktor og forsvarer synes det er viktig at han fortsetter opplesningen. - Jeg ville gjort det igjen, sier den tiltalte i vitneboksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik sier at han ville gjort drapene 22. juli om igjen, og at han ikke angrer.

Mens bistandsadvokatene ber om at han stanses i sin opplesning etter nesten en time av hensyn til de fornærmede, ber både påtalemyndighetene og forsvarerne om at han gis anlending til å lese ferdig.

Dommer Arntzen ber han først komme til sine konklusjoner, men lar han fortsette etter at aktor Svein Holden sier at det er viktig at han får fortsette.

Han bruker en svært brutal retorikk, selv om han innledet med å si han ville ta hensyn til tilhørerne og de etterlatte.

- Jeg TAR hensyn til de fornærmede. Jeg må få lov til å legge rammene for mitt forsvar, sier han etter at dommeren nok en gang bryter inn etter nesten tre kvarters opplesning.

Dommeren ber om Lippestads kommentar til at opplesningen som går langt ut over den halve time som forsvarer Lippestad antydet i går.

- Jeg ber om at vi får lov til å fortsette. Jeg minner om at det er satt av fem dager til den tiltaltes forklaring.

- Jeg har aldri bedt om fem dager, jeg ber om en time til å fortsette, sier den tiltalte selv som fremmer en underliggende trussel om at han ellers ikke vil forklare seg i saken.

Mot slutten av opplesningen sier han med tårer i øynene til dommeren:

- Nå selvsensurerer jeg meg, sier Behring Breivik når han føler seg tvunget til å gjøre et lite sprang i en mer enn timeslange opplesning.

Mot slutten av opplesningen sier han at det er «Arbeiderpartiets stortingsgruppe» som burde vært psykiatrisk vurdert, - «ikke jeg».

Han fikk litt over klokken ti lov til å lese sin opp skriftelige innledning, men dommeren sa allerede da at han må være forberedt på at dommeren kan bryte inn.

Den tiltalte ber om å få forklare seg uten avbrytelser for å «legge rammer for mitt eget forsvar».

Han minner om at han også har avgitt 1.100 siders forklaring til politiet, og hevder at han snakker på vegne av mange nordmenn.

Etter å ha fremmet en rekke påstander som han mener aktoratet og kultureliten vil komme mot ham, inkludert alt fra incestiøse forhold og en forkjærlighet for røde gensere.

Grunnen er, i følge Behring Breivik:

- De gjør dette fordi jeg har klart å gjennomføre den mest sofistikerte, brutale og spektakulære attentat.

Han er nå i gang med å lese opp en gjennomgang av sin historieforståelse fra andre verdenskrig. Hovedpoenget er at «marxistene skal ha fått stort spillerom».

Her er de direkte sitatene av hva Behring Breivik sier.

(Her følger et redigert utdrag som stadig oppdateres:)

Han angriper ideen om frie valg og mener folk er bedratt av journalister og politikere, og at man risikerer «å miste sitt eget land».

- Kulturkonservative blir ikke hørt. Slik har det vært siden andre verdenskrig, sier han og viser til at fremveksten av Jörg Haiders høyreparti ÖVP førte til at Østerrike tildels ble politisk boikottet av EU-landene.

Han knytter an til Sverigedemokratene og FrP som han også mener har blitt dårlig behandlet.

- FrP har vært utsatt for en svertekampanje i tyve år, mener han.

- Norge kan ikke kalles et demokrati så lenge denne sensuren pågår.

Klokken 10.27: Dommeren bryter inn for å få avklart om dette bare er opplesning fra hans manifest. Det avviser han og fortsetter høytleningen.

I avhørene med politiet har det fremkommet at Behring Breiviks eneste politiske karriere stanset etter to styremøter på en aldersinstitusjon i Norge. Dette er hans eneste forsøk på politisk karriere, men nevnes ikke i opplesningen.

Likevel konkluderer han:

Klokken 10.29: - Demokratisk kamp nytter ikke. Når flere innser dette, er veien kort til våpen. Når fredelig revolusjon ikke nytter, er voldelig revolusjon det eneste som nytter.

Klokken 10.33: - Motivene og intensjonen er godhet, ikke ondskap, sier han om bakgrunnen for de 77 drapene han begikk 22. juli.

Klokken 10.34: - Ja, jeg ville gjort det igjen, sier han.

Han sier AUFerne er indoktrinerte av kommunister, og angriper Dagbladets kommentator Marthe Michelet med navn og går inn på hennes private forhold.

Klokken 10.37: Dommer Arntzen minner han om at han innledningsvis sa at retorikken var dempet av hensyn til de etterlatte.

- Det blir ikke verre enn dette, svarer han.

Klokken 10.38: - Vissheten om at jeg skal fengsles skremmer ikke. Jeg er født i fengsel og vokst opp i et fengsel hvor det ikke har vært mulig å ytre meg.

Kaller seg ultranasjonalist og sier han støtter den japanske og sørkoreanske modell, som han mener er monokulturell og hvor kvinner har en sekundær rolle i yrkeslivet.

- Verdens mest vellykkede nasjoner, hevder han.

Klokken 10.43: Dommeren spør om han snart er ferdig. Minner om at det har gått tredve minutter.

- Det er ikke mulig, sier han og forklarer at han har kommet til side seks (av tretten) i sin skriftlige forkjaring.

- Dette danner rammene for mitt forsvar. Uten det er det ingen vits i at jeg forklarer meg i det hele tatt.

Dommer Arntzen sier at han i det minste må konsentrere seg om norske forhold.

Det aksepteres motvillig av Behring Breivik.

Klokken 10:53: Han fortsetter opplesningen etter at dommeren bryter inn. Forsvareren Geir Lippestad har bedt om at han får fortsette, men samtidig oppfordrer han Behring Breivik fatte seg i korthet.

Klokken 10:59: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen bryter inn. Sier at hun for henvendelser fra fornærmede reagerer på at han får anledning til å forklare seg på denne måten.

Klokken 11.00: Dommeren ber han komme til konklusjonene sine.

- Jeg må få lov til å legge rammene for mitt forsvar. Det er tre sider igjen. Det er mange mennesker som fortjener å få vite hvorfor 22. juli ble gjennomgått.

- Jeg skal ta hensyn.

Dommeren: - Ber deg om at du avslutter så snart du kan.

Aktor Holden: - Vi synes det er viktig og riktig at Breivik får lov til å avslutte.

Dommeren: - Da ber jeg deg fortsette.

Den tiltalte fortsetter sin opplesning. Han kaller Oslo en konfliktsone og en ødelagt by.

- Arbeiderpartiet åpner opp Oslo Vest for muslimene ved å kjøpe opp leiligheter og plassere dem i disse, sier han om sine egne oppvekstområder.

Klokken 11.08: - Jeg vet at informasjonen jeg kommer med er vanskelig å forstå når man er indoktrinert, sier Behring Breivik.

Han ber om at saken skal handle om de påstandene han har ytret i innledningen sin, og mener seg strafferettslig uskyldig.

Han går ikke inn på at han står tiltalt for direkte kriminelle og straffbare handlinger.

Klokken 11.12: Sier at «vi kulturkonservative» har ønsket «fredssamtaler siden andre verdenskrig», men hevder at dette er avslått av «kulturmarxistene».

Dommeren spør igjen om han er ferdig når den tiltalte skjenker seg et glass vann.

- Jeg har en side igjen, sier han og virker svært fornøyd over situasjonen.

Men han får tårer i øynene når han gjør et litt sprang og sier anklagende til dommeren:

- Nå selvsensurerer jeg meg.

Det virker som om han helst skulle ønsket at dommer Arntzen stanset ham i dette. Det gjør hun ikke.

Klokken 11.21: - De som burde bli gjenstand for en psykiatrisk vurdering, er ikke jeg, men Arbeiderpariets stortingsgruppe og andre som støtter multikultrialismen.

Klokken 11.22: Behring Breivik er ferdig. Det blir lunsj til halv ett, så skal den tiltalte eksaminseres og bli stilt spørsmål.

Les alt om rettssaken


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:14 Tidligere Hvite hus-ansatt vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid
Siste nytt
09:14PolitikkTidligere Hvite hus-ansatt vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid
Populært