Meny

Domstol: Katyn-massakren var et folkemord

Massegrav etter Katyn-massakren. Bildet er tatt 1. april 1943. Foto: AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sovjetunionens massakre på tusenvis av polske soldater i Katyn i 1940 var et folkemord, har Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg bestemt.

Russland har dermed krenket rettighetene til slektningene til de drepte soldatene, heter det i kjennelsen fra domstolen, som kom mandag.

15 slektninger av tolv av de drepte soldatene har saksøkt Russland for å ha forsøkte å holde unna informasjon om massakren.

– Saksøkerne har dermed opplevd et dobbelt traume: å miste sine slektninger i krigen og ikke få lov til å vite sannheten om deres død i mer enn 50 år, heter det i kjennelsen.

Om lag 22.000 polske soldater, offiserer og intellektuelle ble likvidert i tre massakrer vest i Russland i begynnelsen av 1940. Massegravene ble funnet da Hitler invaderte Sovjetunionen, og Moskva anklaget først Tyskland for å ha stått bak drapene.

Folk legger ned blomster ved minnesmerket etter Katyn-massakren. Foto: EPA.Folk legger ned blomster ved minnesmerket etter Katyn-massakren. Foto: EPA.

Først i 1990 erkjente Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov at Stalins hemmelige politi hadde gjennomført massakrene.

Les også: -Stalin beordret Katyn-massakren

Helt fram til i dag har Katyn-massakren vært en smertepunkt i forholdet mellom Russland og Polen. De siste årene har Russland løsnet litt på hemmeligholdet rundt massakren, men en rekke dokumenter er fortsatt unndratt offentlighet.

For to år siden omkom Polens president Lech Kaczynski og mange i hans følge i en flyulykke i Smolensk på vei til minneseremoni for ofrene i Katyn.

Les flere nyheter

Mann ser på portrettene av de som omkom i flyulykken i Smolensk. Foto: AP.Mann ser på portrettene av de som omkom i flyulykken i Smolensk. Foto: AP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært