Meny

Meddommer fjernes fra terrorsaken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meddommer Thomas Indrebø fjernes fra terrorsaken etter å ha kommet med utsagn om dødsstraff for Anders Behring Breivik, har Oslo tingrett avgjort.
Varameddommer Anne Elisabeth Wisløff trer dermed inn som meddommer.

Indrebø har innrømmet å ha kommet med utsagnet «Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!».

Kommentaren er skrevet fra meddommerens Facebook-konto klokka 14.34 dagen etter terrorangrepene som rystet Norge, skriver nettstedet Vepsen.

Se video: Meddommer fjernet fra Breivik-saken

Rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen innledet tirsdagens rettsmøte i terrorsaken mot Anders Behring Breivik med å ta opp meddommer Thomas Indrebøs habilitet. Både aktoratet, forsvarerne og bistandsadvokatene krevde at meddommeren fratrådte.

Etter 40 minutters pause kom retten fram til det samme.

– I og med at saken føres for en forsterket meddomsrett, med to fagdommere og fire lekdommere, kan forhandlingene fortsette og dom avsis også om ytterligere en meddommer og en fagdommer fratrer senere, sier tingrettsdommer Kim Haugen til NTB.

Det får dermed ikke konsekvenser for framdriften i rettsaken i første omgang.

Les også: - Meddommer krevde dødsstraff

Varslet ikke i forkant

Bruk av sosiale medier var blant temaene meddommerne ble drillet på i forkant av rettssaken. Indrebø tok imidlertid ikke opp denne kommentaren som et mulig problem i forkant, og derfor ble saken først kjent etter første rettsdag.

Uten varadommere

Terrorrettssaken fortsetter dermed uten varadommere, i og med at en av de to som opprinnelig ble valgt, ble dimittert idet hovedforhandlingen startet. Tingrettsdommer Ina Strømstad, som er medlem i dommernes mediegruppe, framholder at det er svært vanskelig for tingretten å fange opp ytringer på sosiale medier, når den aktuelle meddommeren ikke opplyser om dem selv.

Selv om domstolen har hatt saker tidligere der meddommere har lagt ut ytringer om saker de er involvert i, medgir Strømstad at for Oslo tingrett er dette en uvanlig problemstilling. Hun er likevel glad for at denne saken ble avklart så tidlig i rettsprosessen.– Det er klart det er uheldig, men vi må samtidig se det som positivt at det kom fram så tidlig som det gjorde, slik at forhandlingene nå kan fortsette, sier hun.

Les flere nyheter

Populært