Meny

Fokuserer på tårene

Tiltalte Anders Behring Breivik gråter under visning av hans film - kortversjon av hans manifest/Breiviks egen propaganda-video. Hans forsvarer Geir Lippestad (tv) i sal 250 i Oslo tinghus mandag på første dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentatorer i papiravisene bruker Breiviks tårer som inngang til å skrive om første dag i retten.
Anders Giæver i VG:


«Midt i rettssalen, mellom dommerbordet og vitneboksen, sitter de fire rettspsykiatriske sakkyndige, Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. (...) Hva så de når Breivik gråt, smilte eller stirret likegyldig fremfor seg? En psykotisk paranoid? En dyssosial narsissist? Eller sprenger tilfellet Anders Behring Breivik diagnoseskalaen som psykiatrien har å operere med?».

I Dagbladet skriver John Olav Egeland: «Han kjenner sin storhet, og gråter en skvett fordi så få ser dette. Psykiatere og psykologer som har sett episoden sier det er narsissisme hentet rett ut av læreboka. En personlighetsforstyrrelse som ofte medfører sentimental beundring av egen person. (...) [S]temningen i rettssal 250 [er] preget av tung realisme. Det hender pårørende gråter stille på benkene. De tårene er det ingen som stiller spørsmål ved».

Les også: Gråter av egen PR-film

Kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein bruker Breiviks tårer da propagandafilmen hans ble vist i retten som utgangspunkt for å fokusere på hans ideologi: «Det er ungdomsskolepensum å forstå at religion ble brukt som maktmiddel i middelalderen - de såkalte religionskonfliktene handlet først og fremst om rikdommer, allianser og territorier. Ikke om sjeler. Religion er blitt flittig brukt som et middel for maktkamp og manipulasjon opp gjennom historien, men i 2012 har dette bedraget mistet gyldighet».

Også Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle ser på Breiviks ideologi, samt kontrasten mellom tårene over hans «patetiske video» og hans «upåvirkelighet når tiltalens gru leses opp». Om videoen: «Vi fikk se et slags historisk skrekk-kabinett der Behring Breivik like ukritisk som popmøst adopterer korsfarertidens enkle fiendebilde. For i hans verden er den vestlige verden i krig, og dagens Europa er borgerkrigens blodige arena. Slikt er ikke bare virkelighetsfjernt, det er på siden av det meste. Men det er Anders Behring Breiviks verden, og han er slett ikke alene om å leve i den.»

Les kommentaren til ABC Nyheters redaktør Tor Strand: Den gråtende terroristen

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her

Populært