Meny

- Meddommer krevde dødsstraff

Rettspsykiaterne foran dommerne i terrorrettsaken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lekdommer i rettssaken mot Anders Behring Breivik skal på Facebook ha gitt uttrykk for at massedrapsmannen bør straffes med døden.

23. juli klokken 14.34 skrev noen som hadde logget seg inn på VG Debatt med lekdommerens Facebook-konto følgende under en artikkel om terrorangrepet: «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skriver nettstedet Vepsen.

Mannen bruker et annet navn på Facebook, men er registrert med egen e-postadresse. Bildet på profilen ser også ut som meddommeren, skriver BT.no.

BT har sett kommentaren, og avisen skal ha fått bekreftet at den aktuelle Facebook-kontoen tilhører en av meddommerne i saken mot Breivik, skriver avisen. Det har ikke blitt bekreftet at det faktisk er mannen selv som har skrevet innlegget.

22. juli-enheten til Oslopolitiet har siden mandag gransket den påståtte meldingen, skriver VG Nett.

VG Nett har også fått bekreftet at den aktuelle Facebook-kontoen tilhører en av meddommerne. Det ble tirsdag morgen kalt inn til krisemøte om saken.

- Vi har bedt om et møte med tingretten i dag før saken begynner, dersom dette er riktig person - og han har skrevet det som påstås, er det klart at han må fjernes med umiddelbar virkning, sier medforsvarer Tord Jordet til VG Nett.

- Fagdommerne er kjent med problemstillingen og vil behandle saken. Det er grunn til å tro at det blir en løsning på dette, sier sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett til VG Nett.

Saken kan få betydning for meddommerens habilitet, skriver BT i sin nettutgave.

Forsvarsadvokat Tord Jordet vil kreve at en av meddommerne i terrorsaken fratrer dersom dommeren står bak utsagn om dødsstraff, melder Dagbladet.

BT fikk ikke kontakt med den aktuelle meddommeren mandag. Oslo politidistrikt kunne sent mandag kveld ikke kommentere saken overfor BT.

Les flere nyheter

Populært