Breivik sammenligner seg med Quisling og Riisnæs

Anders Behring Breivik gestikulerer ved ankomst i retten mandag. Foto: Scanpix/AP.
Anders Behring Breivik gestikulerer ved ankomst i retten mandag. Foto: Scanpix/AP.

I samtaler med rettspsykiatere har terrorsiktede Anders Behring Breivik sammenlignet seg med både Vidkun Quisling, Sverre Riisnæs og motstandshelten Max Manus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breivik vil i retten tirsdag trolig være opptatt av å sette de grusomme handlingene sine inn i det han omtaler som en «historisk sammenheng», skriver Dagbladet.

Ifølge avisen har han i samtaler med de to nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen sammenlignet seg med flere historiske personer.

– Jeg vil sammenligne meg med både Max Manus og Sverre Riisnæs, har Breivik sagt til de to sakkyndige.

Les alt om rettssaken

Sverre Riisnæs var justisminister i Vidkun Quislings regjering under andre verdenskrig. Breivik har også hyllet landssvikeren Quisling i sine politiavhør.

At den terrorsiktede også sammenligner seg med motstandshelten Max Manus betrakter Arnfinn Moland, førsteamanuensis i historie og leder for Norges Hjemmefrontmuseum, som helt absurd.

– Det finnes ikke noen større bom når du snakker om sammenligninger. Max Manus slåss mot et diktatur for demokratiet, denne mannen skyter uskyldige folk i kampen mot demokratiet. Det er uhørt og helt absurd, sier Moland.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden