Meny

Breivik sammenligner seg med Quisling og Riisnæs

Anders Behring Breivik gestikulerer ved ankomst i retten mandag. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I samtaler med rettspsykiatere har terrorsiktede Anders Behring Breivik sammenlignet seg med både Vidkun Quisling, Sverre Riisnæs og motstandshelten Max Manus.

Breivik vil i retten tirsdag trolig være opptatt av å sette de grusomme handlingene sine inn i det han omtaler som en «historisk sammenheng», skriver Dagbladet.

Ifølge avisen har han i samtaler med de to nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen sammenlignet seg med flere historiske personer.

– Jeg vil sammenligne meg med både Max Manus og Sverre Riisnæs, har Breivik sagt til de to sakkyndige.

Les alt om rettssaken

Sverre Riisnæs var justisminister i Vidkun Quislings regjering under andre verdenskrig. Breivik har også hyllet landssvikeren Quisling i sine politiavhør.

At den terrorsiktede også sammenligner seg med motstandshelten Max Manus betrakter Arnfinn Moland, førsteamanuensis i historie og leder for Norges Hjemmefrontmuseum, som helt absurd.

– Det finnes ikke noen større bom når du snakker om sammenligninger. Max Manus slåss mot et diktatur for demokratiet, denne mannen skyter uskyldige folk i kampen mot demokratiet. Det er uhørt og helt absurd, sier Moland.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært