Meny

Har bøker ingen får låne

Anslagsvis 30 e-bøker er klargjort for utlån i folkebibliotekene hittil i år. Fortsatt er ingen til utlån. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturrådet har i år sikret folkebibliotekene 20-30 nye norske e-bøker. Fortsatt er ingen av dem til utlån.

Innkjøpsordningen skal sikre at folkebiblotekene kan tilby oss ny, norsk skjønnlitteratur. Av skjønnlitterære bøker fra i fjor, har Kulturrådet gitt rundt 200 titler «godkjentstempel», og av hver av disse kjøpes det inn 1000 eksemplarer til bibliotekene.

I et prøveprosjekt fra i år vil 30 av de 1000 eksemplarene av en innkjøpt tittel være e-bok. Hittil i år anslår Kulturrådet at 20-30 titler er klargjort for utlån. Men mens papirutgavene av disse for lengst er på plass i bibliotekshyllene, mangler e-bøkene fortsatt. Og ingen kan si noe om når du faktisk kan få låne nye e-bøker på biblioteket.

Les også: E-bøker til flere folkebibliotek

Venter utålmodig

Syv bibliotekssammenslutninger er med i forsøksprosjektet, men bare Buskerud fylkesbibliotek (Drammen, Kongsberg og Nore og Ulvdal) kan i dag tilby utlån av e-bøker. Men heller ikke der kan du låne nye e-bøker, bare bøker som for lengst har nådd Mammut-alder.

– Vi venter utålmodig på de nye e-boktitlene. Det er en treghet i systemet, men du får meg ikke til å skjelle ut noen. Jeg har forståelse for at det tar tid å etablere nye rutiner, men når disse er på plass burde e-bøkene være tilgjengelig for utlån fra det tidspunktet de er til salgs, sier Dag Erlend Lohne Mohn, rådgiver for digitale tjenester i Buskerud fylkesbibliotek.

Les også: 6.000 e-bøker før nyttår

Stiller ingen krav

Utrullingen av e-bøker til bibliotekene går tregt. Det hjelper lite at Kulturrådet i et prøveprosjekt fra i år har inkludert e-bøker i sin innkjøpsordning for ny, norsk skjønnlitteratur. 30 av de totalt 1.000 eksemplarene av en tittel som blir innkjøpt er e-bok, men ingen av bibliotekene kan tilby dem til utlån.

– Vi er mer tilretteleggere, og har ikke stilt noen sterke krav til når bibliotekene skal ha sitt system for utlån av e-bøker klart. Men når de først kommer i gang, så vil de i det minste kunne tilby sine kunder en god katalog av nye titler. Det sikrer innkjøpsordningen, sier Arne Vestbø, seniorrådgiver i Kulturrådet.

Ingen vet når

Hvor i løypa folkebibliotekene som er med i forsøksprosjektet ligger, er han den rette å svare på. Men innrømmer likevel at han ikke har noe svar å komme med.

– Det har med vår rolle som tilretteleggere å gjøre, forklarer Vestbø. Men selv om mye tyder på at mange av deltakerne først kommer i gang i høst, og noen muligens enda seinere, så er han ikke enig i at prøveprosjektet er en flopp.

– Det har tvertimot bidratt til å påvirke og påskynde utviklingen. Men fra mitt ståsted syns jeg vel at både forlagene og bibliotekene burde være villig til å ta litt større risiko.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Populært