Meny

Tingretten retter blikket mot Breiviks tilregnelighet

Terrortiltalte Anders Behring Breivik fotografert første dag av rettssaken som startet i Oslo tinghus mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix POOL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofrene sto i sentrum, men Anders Behring Breivik klarte å stjele oppmerksomhet med å tørke tårer over egen propagandafilm. Mye vil handle om tilregnelighet når Breivik starter sin forklaring tirsdag.

Reaksjonene på Breiviks følelsesutbrudd var varierte etter første rettsdag mandag.

– Det er ganske spesielt at det er der den følelsesmessige reaksjonen kommer. Men jeg opplevde videoen fra regjeringskvartalet og telefonloggen som det sterkeste, og da blir hans oppførsel mindre viktig, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

– Han satt tilsynelatende uberørt da alle drapene ble gjennomgått, men grep til tårene under visningen av sin egen propagandafilm. Mange ristet på hodet over denne kontrasten, sier Narve Nordmelan, leder for støttegruppa i Nord-Trøndelag. Han fulgte saken via link til Inntrøndelag tingrett i Steinkjer, som er en av 17 domstoler som viser lyd og bilde fra sal 250 i Oslo tinghus.

Tårer og taushet

I hovedsalen og rundt om i landet gråt mange av tilhørerne da retten spilte av film og lyd fra flere drap 22. juli.

Les også: Sterke inntrykk for overlevende og pårørende

På detaljert vis ble navn og skader på de 77 drepte og 42 hardt skadde oppsummert. Prosessen var tydelig en påkjenning for de mange etterlatte som var til stede i salen. Flere etterlatte brøt sammen i stille gråt da drapet på deres barn ble gjennomgått, andre lukket øynene.

Samtidig fikk verden se det første kjente følelsesutbruddet fra Breivik.

Mens 33-åringen virket uberørt under opplesningen av detaljene om de 77 drapene han har utført, gråt han åpenlyst da aktoratet la fram den 12 minutter lange propagandavideoen han selv laget og publiserte i forbindelse med angrepene.

Heller ikke da retten viste en video fra overvåkingskameraene i regjeringskvartalet, der man ser øyeblikket da bomben sprenger – eller under avspilling av en telefonoppringing til politiet fra Utøya, var det reaksjon å spore hos Breivik.

Tilregnelighet

Tirsdag blir første gang Breivik får forklare seg detaljert i offentligheten.

Et fem dager langt løp starter med at 33-åringen først får forklare seg fritt, før aktoratet starter sin utspørring.

Les også: Kan be om utsettelse

Hele tiden vil spørsmålet om Breiviks tilregnelighet stå sentralt.

Hans forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier at målene med rettssaken er å føre bevis for at Breivik er tilregnelig, og å sørge for at rettssikkerheten blir ivaretatt.

Og med to sprikende rettspsykiatriske rapporter på rettens bord, vil Breviks egen oppførsel i retten være viktig for rettens vurdering av spørsmålet.

Også bistandsadvokatene var mandag opptatt av at den tiltalte får forklare seg, også om sitt politiske syn:

– Det vil ha stor betydning for vurderingen av hans tilregnelighet, sa advokat Frode Elgesem mandag ettermiddag.

Verdig

De fleste aktører, berørte og kommentatorer var enige om at første dag av terrorrettssaken var tøff, men at den ble avviklet på en skikkelig måte.

– Atmosfæren var rolig, og det var respekt for de etterlatte og overlevende som ikke ønsket å snakke med mediene. Også tingretten har lagt alt godt til rette, og det har alt i alt vært en verdig dag, sa nestleder i Støttegruppen etter 22. juli, Christin Bjelland.

Mandag morgen strakk køen seg rundt hjørnet på begge sider av inngangen da tingretten åpnet dørene allerede to timer før retten ble satt.

– Det opplevdes ryddig og verdig, både den praktiske gjennomføringen i retten og selve forhandlingene, sier AUF-leder Pedersen.

Flere hundre journalister dekker rettssaken, som også ble overført direkte på både norsk og utenlandsk TV.

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her

Populært