Meny

Amerikaner blir ny sjef i Verdensbanken

Amerikanske Jim Yong Kim blir Verdensbankens nye leder. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensbankens styre har valgt den amerikansk-koreanske legen Jim Yong Kim til institusjonens nye leder. Utnevnelsen møter kritikk.

Valget var ikke enstemmig, og det har vært kontroversielt at USA med Kim som ny sjef vil beholde et kontrollerende grep om Verdensbanken.

Kim tar over ledelsen av Verdensbanken 1. juli.

– Jim har førstehåndsinformasjon om fattigdom og sårbarhet fra det imponerende arbeidet i utviklingsland, sier Verdensbankens avtroppende leder Robert Zoellick og gratulerer sin arvtaker.

– Hans store, forskningsbaserte innsats for resultater vil bli uvurderlig for Verdensbanken når den skal moderniseres for bedre å bistå land i stor fattigdom.

Kritisk

Med støtte fra både USA, Europa, Japan og Russland var 52 år gamle Kims eneste motkandidat, nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala, sjanseløs. Mandag gikk hun ut og kritiserte prosessen.

– Dette avgjøres egentlig ikke på grunnlag av kvalifikasjoner, sa Okonjo-Iweala og føyde til at prosessen er politisk styrt og at USA derfor vil sørge for at Jim blir valgt.

Okonjo-Iweala er Nigerias finansminister og en av Verdensbankens virkelige veteraner.

Trakk seg

Jim Yong Kim er først og fremst kjent for sitt arbeid i Verdens helseorganisasjon (WHO) og spesielt for kampen mot hiv og aids. Han har ingen erfaring fra Verdensbanken.

Kim hadde inntil nylig også en annen motkandidat, Colombias finansminister Jose Antonio Ocampo. Men fredag trakk han seg som følge av det han mener er en sterkt politisk utvelgingsprosess.

Prosessen høstet mandag også kritikk fra Sør-Afrikas finansminister Pravin Gordhan, som støtter den nigerianske kandidaten.

– Udemokratisk

Tradisjonelt har Verdensbankens leder vært amerikaner, samtidig som lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) har vært europeer.

– Dette er en udemokratisk og utdatert ordning. Enhver kandidat som ikke støttes av et flertall av utviklingsland, vil mangle legitimitet, mener styreleder Kristian Jahren Øvretveit i Slett U-landsgjelda.

De vestlige landenes hevd på disse høyt ansette internasjonale stillingene utfordres nå av de såkalte BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika), som er i ferd med å bli stadig mektigere på grunn av sin sterke økonomiske vekst.

Les flere nyheter her

Populært