Meny

Sterke inntrykk for overlevende og pårørende

Ruben Håvik (23) fra Sund i Hordaland er en av mange overlevende som vil følge rettssaken på storskjerm i Bergen tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De overlevende og pårørende som fulgte terrorrettssaken i Bergen, var godt kjent med hva innledningsforedraget ville inneholde. Likevel ble det brutalt å gjenoppleve det som skjedde, sier advokat Einar Drægebø.

Han er bistandsadvokat for de aller fleste pårørende og overlevende fra Hordaland. Mandag fulgte han starten på terrorrettssaken sammen med de av klientene som ville være til stede.

God plass

Tingretten i Bergen overførte rettssaken på store skjermer i to rettssaler. Det var satt av plass til 80 – 90 personer, men det kom knapt 30 denne første dagen. Drægebø er ikke overrasket over det.

– Noen vil følge forhandlingene senere mens noen ikke ønsker å være til stede i det hele tatt, sier han.

Les også: Kan be om utsettelse

Han synes første dag av den ti uker lange rettssaken forløp greit.

– Tingene kommer veldig nær. Innledningsforedraget ga jo bildemessige og lydmessige effekter som er veldig sterke. Det ble et brutalt møte med en brutal hendelse. For de fleste vil jeg tro det ikke kom fram noe helt nytt. Men det er innpakningen og konteksten det kommer i som blir svært alvorlig, sier han.

Ikke i tvil

Ruben Håvik fra Sund i Hordaland syntes også første dag gikk greit og som forventet. 23 år gamle Håvik er en av dem som var på Utøya og måtte gjemme seg i halvannen time for drapsmannen.

– Jeg var aldri i tvil om at jeg ville følge rettssaken, sier Ruben Håvik. Etter første dag var han ikke i tvil om at han gjorde rett i å være til stede.

– Jeg vil følge rettssaken den første uken, og så får jeg vurdere hvor mye jeg vil være til stede i ukene framover. Når retten skal behandle det som skjedde på Utøya, vil jeg nok være der, sier han.

Eksamen og rettssak

Håvik går på skole og skal ha eksamener i mai. Han tror det skal gå greit, selv om han kommer til å bruke en del dager i retten framover.

Les også: - Ytre sett ser Breivik litt stolt ut

Mandag var en spesiell dag, men han forteller at han ikke har gruet seg til å se og høre tiltalte.

– Jeg så aldri gjerningsmannen på Utøya, men jeg hørte ham skrike at folk skulle komme fram. Og så skjøt han dem, forteller Ruben.

Vakt på øya

Han var vakt på Utøya den 22. juli. Da han hørte smell et annet sted på øya, trodde han det var noen som lekte med kinaputter. Han var på vei for å stanse leken da en livredd mann kom løpende og ropte at alle måtte gjemme seg.

Han forsto at det var alvor, og hjalp til med å advare folk i kafébygget. Deretter gjemte han seg i skogen. I halvannen time hørte han skrik og skyting forskjellige steder på øya.

Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya og 20 unge kom levende fra tragedien.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært