Meny

- Astma oppstår allerede i mors mage

Barn som i syvårsalderen har utviklet astma, hadde typiske symptomer på lidelsen allerede som nyfødte, viser ny forskning. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk forskning viser at grunnlaget for barns astma blir lagt allerede før de blir født.

Mer om astma

Astma er en kronisk betennelse i luftveiene med hevelser av slimhinner, sammentrekning av muskulaturen i luftrørets vegger og slimopphoping. Resultatet blir trange luftrør. På lang sikt kan astma føre til tap av elastisk vev i lungene.

Vanlige symptomer er perioder med hoste, tungpust og piping i brystet. Utpustingsfasen er forlenget og anstrengt, og ofte hørbart hvesende.

Diagnosen stilles ved typiske symptomer, målinger av lungefunksjonen og allergitester.

Astma er en sykdom som kan opptre i alle aldre. Forekomsten av astma er økende. Flere gutter enn jenter får sykdommen før 10 års alder, og cirka 10 prosent av befolkningen vil på et tidspunkt i livet ha astma.

Kilde: NHI.no

Det er forskere ved Dansk Børneastma Center ved Genrofte Hospital som står bak den ferske studien, som viser at barn som lider av astma ved syvårsalderen, hadde problemer med luftveiene allerede da de ble født.

- Det er svaret på det spørsmål som alle astmaforskere har stilt seg til alle tider: når utvikler sykdommen seg? Det er aldri før dokumentert, og vår studie blir nok aldri gjentatt, for det har vært en stor, omfattende og krevende øvelse, sier Hans Bisgaard, som er overlege ved senteret, til Videnskab.dk.

For å finne frem til dette bedøvet forskerne 400 én måned gamle barn, slik at de kunne gjøre detaljerte målinger av barnas lungefunksjon. Barna har siden blitt fulgt gjennom sin oppvekst og de samme lungemålingene ble gjennomført da de ble syv år gamle.

Undersøkelsen viser at barn som hadde utviklet astma som syvåringer, allerede som nyfødte hadde to typiske kjennetegn for astma: problemer med å puste luft ut og sarte luftveier som utløser kramper når de blir irritert.

Dette er meget verdifull kunnskap når det kommer til å vite hvordan man skal forebygge astma, forklarer Bisgaard.

Og den forebyggende innsatsen må altså komme i småbarnsalder eller allerede hos den gravide kvinne, ifølge den nye studien som er publisert i tidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Forskerne på Dansk Børneastma Center er nå i gang med å undersøke om tilskudd av D-vitamin eller fiskeolje under graviditeten kan forebygge astma. Barna av 700 mødre som har deltatt i studien, som fikk enten D-vitamin, fiskeolje eller placebo som tilskudd under svangerskapet, følges nå opp.

Les også:

Har du astma? Ta et glass vin

Magefett kan føre til astma

Paracetamol kan gi astma

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært