Meny

Psykiater: Ytre sett ser Breivik litt stolt ut

Den terrortiltalte viser ingen tegn på følelser under rettssaken mot ham. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tanken på sin egen storhet som fikk Anders Behring Breivik til å bryte ut i gråt, mener psykiatriekspert Kjersti Narud.

Breivik viste ingen følelser da aktor leste opp detaljerte beskrivelser av drapene 22. juli.

Da aktor Svein Holden viste film fra overvåkingskameraer rundt regjeringskvartalet, tok tiltalte ikke blikket fra skjermen. Brevik fulgte intenst med mens retten fikk se eksplosjonen og mennesker som løp for å komme unna.

– Han virker stort sett uberørt, men det kommer noen få ansiktstrekninger. Munnvikene går litt oppover. Vi vet jo ikke hva som foregår inne i hodet hans, men ytre sett så han faktisk litt stolt ut, sier Narud til NTB.

Tok ikke blikket vekk

Narud, som er overlege og spesialist i psykiatri, mener Breiviks oppførsel i retten bekrefter det inntrykket som tidligere hadde kommet fram om ham. Hun er ikke i tvil om at han kan kalles en narsissist.

Les også: Kan be om utsettelse

– Gjerningsmenn i straffesaker ser ofte ned eller vekk når alvorlig bevisførsel kommer. Det gjør ikke han. Blikket viker ikke vekk, han tar inn alle inntrykk fra filmen. Det er spesielt, sier hun.

Visningen av overvåkingsfilmen tok flere minutter. Retten fikk se hvordan Breivik parkerer bombebilen, og at intetanende forbipasserende går rett forbi.

– Rørt over seg selv

I sitt innledningsforedrag viste aktor også en 12 minutter lang film, som Breivik selv hadde lastet opp på YouTube før terrorhandlingen. Filmen er en kortversjon av Breiviks såkalte politiske manifest, hvor han ønsker å bekjempe det han beskriver som framvekst av multikulturalisme og islamisme.

Les også: Stirrer henført på bombefilmen

Under filmen tok Breivik til tårene og var synlig følelsesmessig berørt.

– Det viser et tema han er veldig opptatt av. Han har framstått som besatt av å være en ridder, en fremtidig regent, en soldat i sin egen krig. At han ble rørt over å se dette, tror jeg skyldes at han ble rørt over sin egen storhet, sier Narud.

Hun tviler på at tårene har noe med medfølelse å gjøre.

– Det er i så fall medfølelse for seg selv. Dette bekrefter bare det inntrykket man har at dette er en gjerningsmann som har opphøyd seg selv og har veldige storhetstanker, sier hun.

– Virker kald

Trond Heir, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, ser heller ingen tegn fra Breivik om anger eller empati med de pårørende og fornærmede.

– Det er mulig han stålsetter seg for å slippe å vise følelser, han virker kald og følelsesløs. Det vitner om liten medfølelse og empati, sier forsker Trond Heir.

– Når han til gjengjeld viser så mye følelser over det som gjelder ham selv, da virker han veldig selvopptatt og uten forståelse for ofrenes sak, sier han.

Spent på forklaringen

Det har vært mye diskusjon om Breivik var tilregnelig eller ikke da han utførte terrorhandlingene. Narud påpeker at begge de sakkyndige parene har kommet til at han er alvorlig syk.

Les også: Gråter av egen PR-film 

Hun mener man først vil få et bedre inntrykk når Breivik begynner sin forklaring.

– Da vil vi blant annet se om han svarer på det han blir spurt om, eller om han heller vil snakke om det han selv har på hjertet. Vi vil kanskje få se mer av det vi alle undrer oss over: Hvordan har han egentlig tenkt? Hvem er han? sier hun.

Narud er ikke overrasket over at Breivik framstår som kontrollert i retten.

– Jeg ser fram til å høre hans forklaring fordi da tror jeg vi vil få svar på noen av de spørsmålene vi sitter inne med. Samtidig vil vi se at retten håndterer hans avvikende opplevelser av rett og galt på en ansvarlig måte, sier hun.

Les flere nyheter her

Populært