Meny

Stille gråt og sterke følelser i rettssalen

Mens journalistene noterte, satt de pårørende og deres følgere og var tydelig preget. Foto: Odd Andersen/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av dem som var til stede i rettssalen, viste tydelige følelser da aktor Inga Bejer Engh leste opp den lange og detaljerte tiltalen mot Anders Behring Breivik mandag.

Engh begynte opplesningen klokka 9.10 og var ferdig først klokka 10.24.

Det var stille i den tettpakkede rettssalen, til tross for at det var nesten 200 personer der. Man hørte tydelig ventilasjonsanlegget suse mens Engh leste opp tiltalen.

Om lag 15 plasser sto ubenyttet under opplesningen.

Stille gråt

Mens journalistene noterte, satt de pårørende og deres følgere og var tydelig preget. Flere måtte innimellom tørke tårer og brøt ut i stille gråt. Armer ble lagt rundt ryggen på sidemannen og det kunne høres enkelte snufs. Folk bøyde seg også fram og så ned i gulvet.

Enkelte valgte å lukke øynene da den detaljerte beskrivelsen av hvordan deres barn ble drept ble lest opp.

Anders Behring Breivik selv virket konsentrert og rolig, men viste også antydning til smil innimellom.

Alvorlig frykt

Breivik er tiltalt for å ha begått terrorhandlinger ved sprengning og overlagte drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Mandag startet rettssaken etter bilbomben i regjeringskvartalet i Oslo og massedrapet på Utøya 22. juli i fjor, handlinger som kostet 77 mennesker livet, rammet mange flere direkte og ifølge tiltalen skapte alvorlig frykt i deler av Norges befolkning.

I tiltalen legges det til grunn at Breivik var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han etter dom skal overføres til tvungent psykisk helsevern. Påtalemyndigheten tar imidlertid forbehold om at det under hovedforhandlingen i stedet kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring med tidsramme på 21 år. Tilregnelighetsspørsmålet vil bli et hovedpoeng under rettsforhandlingene.

Innholdet i tiltalen gjør det tydelig hvilke prøvelser som venter de berørte og andre tilhørere under hovedforhandlingen.

Opplisting

En stor del av tiltalen besto av oppregning av de åtte som døde i regjeringskvartalet og de 69 som døde på Utøya. For hver av dem fortelles det kort hvor de befant seg, hvilke skader de ble påført og hvilke skader som var dødelige.

I tillegg ble de ni som ble hardest skadd av bilbomben nevnt og de 33 overlevende på Utøya som ble påført skuddskader.

Les alt om terrorrettsaken

Les flere nyheter

Populært