Meny

- Kan drepe nesten alle virus

Vanlig forkjølelse, influensa, svineinfluensa, polio og omgangssyke er noen få eksempler på sykdom som er forårsaket av virus. Det finnes per i dag få gode viruskurer, men ny amerikansk forskning kan endre dette. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har utviklet en helt ny type behandling mot virus som skal ta knekken på alt fra vanlig forkjølelse og svineinfluensa til polio. – Lovende, mener norsk professor.

Mer om saken

Forskere ved Lincoln Laboratory ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet en såkalt bredspektret viruskur, noe som betyr at den skal kunne ta knekken på en rekke ulike virus. De fleste antivirale legemidler som finnes i dag, er utviklet for å behandle ett spesifikt virus.

DRACO står for Double-stranded RNA (dsRNA) Activated Caspase Oligomerizer.

Ulike virus dreper årlig svært mange mennesker på verdensbasis. For eksempel tar influensa og magevirus livet av flere hundre tusen mennesker hver.

Det finnes vaksiner som beskytter mot flere dødelige virus, men disse virusene dreper fremdeles i stor skala i områder der vaksinen ikke er tilgjengelig. (For eksempel gjelder dette meslingevirus i områder i Afrika.)

Vaksinene er relativt billige, og dersom medisiner som DRACO virkelig skal kunne bidra til å redusere virusdødeligheten må sluttproduktet være lite kostbart. (For eksempel er dyre medisiner mot HIV-virus lite tilgjengelig i Afrika.)

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) er et alvorlig influensaliknende sykdomsbilde med en dødelighet på ca. 8-10 prosent. Tilstanden startet i Kina i november 2002, men ble første gang påvist i februar 2003 i Hanoi, Vietnam. Senere spredte sykdommen seg til Hong Kong og til andre land i Øst-Asia, og til Canada. I mai 2003 var forekomsten av SARS globalt ca. 10.000 tilfeller og mer enn 800 døde.

Kilder: Elling Ulvestad, MIT, Norsk helseinformatikk

Ulike virus utgjør et stort helseproblem og dreper hvert år millioner av mennesker på verdensbasis. Per i dag finnes få effektive og skånsomme behandlinger mot virus.

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet en bredspektret viruskur som blant annet skal ta knekken på vanlig forkjølelse, H1N1-influensa (svineinfluensa), magevirus, polio, denguefeber og ebolavirus.

Forskerne har testet behandlingen på et utvalg av virus i første omgang, men de mener at den skal kunne ta knekken på nesten alle virus, også nye eller muterte virus.

I laboratorieforsøk med menneskeceller har forskerne vist at behandlingen som kalles DRACO (Double-stranded RNA (dsRNA) Activated Caspase Oligomerizer), dreper celler som er smittet av minst 15 ulike typer virus.

De har også testet DRACO på levende mus, og vist at behandlingen drepte svineinfluensaviruset (H1N1) i musene uten at musene tok skade av den. Behandlingen virket også beskyttende mot ulike typer virus.

Slik virker det

Virus invaderer celler ved smitte. Virus overtar deretter cellens maskineri slik at de kan produsere kopier av seg selv for videre spredning. Cellens naturlige forsvar mot denne overtagelsen er at cellen tar livet av seg selv, den går gjennom programmert celledød (apoptose), forklarer professor Elling Ulvestad ved Gades Institutt, Universitetet i Bergen.

- Mange virus har utviklet mekanismer som hindrer cellen i å gå i apotptose. Paradoksalt nok fører dette til at viruset forsøker å holde cellen i live, mens cellen selv forsøker å dø. Cellen forsøker å dø fordi da opphører virusproduksjon, sier han til ABC Nyheter.

DRACO fungerer ved å binde seg til virusets arvestoff (dobbeltråded RNA) og dermed aktivere cellen til å gå i apoptose.

- Legemiddelet DRACO hjelper altså cellen med å ta livet av seg selv. Dersom cellen ikke er virusinfisert, vil ikke DRACO ha noe arvestoff å binde seg til og vil dermed ikke gjøre at cellen dør, forklarer Ulvestad videre.

I en pressemelding uttaler forsker Todd Rider, en av hjernene bak den nye behandlingen:

- DRACO har potensialet til å revolusjonere behandling og forebygging av så godt som alle virussykdommer, inkludert alt fra vanlig forkjølelse til Ebola.

- Fordi de antivirale egenskapene til DRACO er så bredspektrede, håper vi at det til og med kan være nyttig ved utbrudd av nye eller muterte virus, slik som SARS-utbruddet i 2003. (Se faktaboks.)

- En helt ny tenkemåte

Ifølge Ulvestad er DRACO bygd på et helt nytt prinsipp:

- Det er en helt my måte å tenke på. Det at de har fått dette til gjør at folk kommer til å tenke i disse baner. Det er en ny retning innen virusbekjempelse, sier professoren.

Han mener resultatene er spennende og er enig med Rider i at potensialet er stort, både for dette medikamentet og for andre som vil utvikles basert på lignende prinsipper. Men den norske ekspertens entusiasme har visse forbehold:

- DRACO utnytter kroppens egne forsvarsverk mot infeksjon, og lurer således viruset. Men vi vet fra historien om penicillin og andre antibiotika mot bakterier at bakteriene hurtig utvikler resistensmekanismer mot legemidler. Trolig vil virusene også utvikle resistens mot DRACO dersom de en gang kommer i bruk.

- For det er et stort «dersom» her; forskerne har gjort cellekulturstudier og studier i mus, men ennå ikke forsøkt stoffet på mennesker. Og spranget fra cellekultur til menneske er svært langt. Det er nok å tenke på alle mirakelkurene mot kreft som virker både i cellekultur og på mus, men som ikke har hatt tilsvarende mirakeleffekter på mennesker, sier Ulvestad.

- Kan bli like viktig som penicillin

Han peker også på et annet aspekt som kan være problematisk med DRACO og lignende behandling, nemlig det at de fleste av oss bærer på virus i en rekke av cellene våre lenge etter at den akutte infeksjonen er over. Dette gjelder for eksempel vannkoppevirus.

Om vi så fikk en dose DRACO som behandling mot influensavirus. Hva vil DRACO gjøre med de cellene som bærer på vannkoppvirus, lurer Ulvestad.

- Vannkoppevirus «hviler» i nerveceller, og det ville være en ulykke om DRACO også drepte disse nervecellene i behandling av influensaen. For da ville kuren være verre enn sykdommen, sier han.

Men på tross av disse mulige utfordringene, mener Ulvestad at den nye behandlingen er lovende:

- Den kan virke på mennesker, men det gjenstår mye forskning før vi vet om så er tilfelle. Det kan gå tiår før medikamenter eventuelt er tilgjengelige.

- Men dersom kuren virker og dersom man får fram medisinen til dem som trenger den, vil DRACO trolig være like viktig som penicillin var like etter andre verdenskrig, sier professor Elling Ulvestad ved Gades institutt til ABC Nyheter.

Studien ble publisert i tidsskriftet PLoS One i fjor høst. MIT-forskerne er nå igang med å teste viruskuren på flere typer virus.

Les også:

H1N1-vaksinen gir risiko for narkolepsi hos barn

- Ti nye barn narkolepsi-rammet

- Kan utrydde HIV for godt

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:44 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:26 Israel: – Flere skadd i rakettangrep05:00 Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Anklager om valgfusk i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert
Siste nytt
06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:26VerdenIsrael: – Flere skadd i rakettangrep05:00NorgeStatsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38VerdenOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28NorgeMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20VerdenAnklager om valgfusk i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41NorgeSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert
Populært