Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Gråter av egen PR-film

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tårene trillet da den tiltalte fikk se sin egen pompøse PR-film.

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Første reaksjon fra Anders Behring Breivik kom da aktor viste frem hans egne photoshoppede bilder. Da smilte den tiltalte massemorderen varmt. Han virket henført av sine egne PR-bilder fra kompendiet "2083".

Men da hans egen 12 minutters pompøse PR-film ble vist, da gråt han. I filmen sies det intet, det viser bilder og tekst om den påståtte islamiseringen av Europa til suggerende musikk.

Se video: Her gråter Breivik

Men til tross for at han selv har lagd filmen, så trillet tårene nedover kinnene til den tiltalte massemorderen i flere minutter.

Reaksjonen står i grell kontrast til hans manglende reaksjoner da den lange lista over ofre ble gjennomgått tidligere mandag.

Etter at tiltalen ble lest opp, gjorde aktor, statsadvokat Svein Holden, det klart at han forventet at den tiltalte ville ta utgangspunkt i hendelser en del år tilbake i sin forklaring.

- Men for at retten skal ha bakgrunn for å forstå dette vil jeg ta utgangspunkt i en del hendelser i den tiltaltes liv, sa han.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen advarte først de pårørende og pressen om at det vil bli vist en film fra bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og spilt en lydfil fra en ungdom på Utøya.

Men for Anders Behring Breivik var det hans egne konstruksjoner på bilder og med film, som fikk fram en følelesreaksjon.

Det ble både smil og tårer under aktors innledende foredrag.

Statsadvokat Holden startet sin gjennomgang med å henvise til at Behring Breivik har hevdet at Knights Templar var en viktig del av sitt liv og at han skal ha vært med på et stiftelsesmøte i London 2002.

I politiavhør har han beskrevet organisasjonen slik:

-En interesseorganisajon for europeiske urfolk, og nettverket skal ha hatt som mål å deportere muslimer.

Tiltalte og påtalemyndighetene har forskjellig synspunkt på Knight Templar, som et av få områder.

-Etter vår mening finnes det ikke et slikt nettverk som Breivik påstår eksisterer, sier aktor.

(Heretter oppdaters saken mens aktor holder sin innledning)

Klokken 12.05: Rettspsykiater Torgeir Husby blir sittende igjen etter at den tiltalte har forlatt salen. Som den eneste av de fire sakkyndige psykiaterne noterer han fortsatt flittig etter å ha observert den tiltaltes gråteseanse.

Som kjent var han en av forfatterne av den første sakkyndigrapporten om Behring Breivik. Husby mente han var psykotisk og ikke strafferettslig tilregnelig.

Klokken 11.57: Anders Behring Breivik gråter på tiltalebenken! Det er ikke skjebnen til de 77 drepte som får ham til å reagere, men en film han selv har lagd!

Klokken 11.44: - En nøye vurdering har ført til at fimen må vises i sin helhet, sier Holden om den filmen som Behring Breivik sendte ut 22. juli. Han mener den viser sider ved tiltaltes politiske synspunkter.

Filmen varer i 12 minutter og 22 sekunder, består av 99 stilbilder og har musikk fra dataspillet Age of Conan.

Holden foreslår lunsj etter at avspillingen er ferdig.

Klokken 11.40: En detaljert gjennomgang av Behring Breiviks bevegelser på formiddagen 22. juli.

Klokken 11.38: Aktor går inn på 22. juli, men spør om retten vil ha en pause først. Dommeren sier nei, vi fortsetter til klokken 12.

Klokken 11.35: Under denne tekniske gjennomgangen er den tiltalte adskillig mer interessert i det som foregår. Da aktor leste opp tiltalen i morges reagerte han knapt. Ikke engang gjennomgangen av de mange drepte i Oslo sentrum og på Utøya virket han synelig berørt.

Les også: Reagerer ikke på de brutale drapene

Klokken 11.32: Det legges også frem en rekke bilder tatt av den tiltalte. Han har selv dokumentert prosessen i flere omganger.

Klokken 11.28: Politiets kontroll av opplysningene viser at bomben er lagd slik Behring Breivik har forklart i avhør.

Aktor forteller at politiet har gjort en prøvesprening og viser bilder av denne rekonstruksjonen.

Kommer så inn på detaljer om bomben, men sier at dette ikke vil være utfyllende da påtalemyndighetene og den tiltalte i det meste er enige om hvordan den ble produsert.

Klokken 11. 24: Aktor kommer inn på tiden da Anders Behring Breivik bodde på Vålstua gård, like sør for Rena i Hedmark. Det var her han satte sammen bomben som tok livet av åtte mennesker i Oslo sentrum.

-Hovedformålet med å leie gården var at den var et egnet sted for produksjon av bomben, fastslår Holden som sier innkjøpene ble gjort fra september 2009 til juli 2011.

Klokken 11.15: - Retten må få et kort overblikk over anskaffelsene han gjorde slik at retten skal kunne vurdere tiltaltes forklaringer, sier Holden og starter med å vise fram Behhring Breivik i hans egen uniform.

Den tiltalte letter på blikket, smiler varmt til bildet av seg selv og virker fornøyd.

Dette bildet ble vist i retten.Dette bildet ble vist i retten.

Behring Breivik smiler veldig når bildet av seg selv i dykkeruniform og med rifle vises på storskjem.

Aktor vektlegger merket hvor det står: "Multiculti traitor hunting permit. Valid for category A, B & C only. 1999-2083".

Klokken 11.12: Statsadvokaten kommer inn på kompendiet "2083". Den tiltalte følger nå noe mer med, løfter blikket og ser på Svein Holden som kommer inn på den tredje delen av kompendiet:

- Denne delen kan kanskje best beskrives som den militære delen. Leserne blir bedt om være med på en borgerkrig i Europa. Behring Brevik trekker her inn egne handlinger frem til 22. juli.

Klokken 11.10: Holden viser et av Behring Breivik aliaser på WoW - Justicar Andersnordic - og ber retten huske navnets første del. Dommeren spør om dette er et voldsspill. - Det kommer an på hva man mener er vold. Vi kommer tilbake til dette, svarer Holden.

Klokken 11.07: Aktor trekker særlig frem at Behring Breivik spilte World og Warcraft i nesten ett år (til sommeren 2007) og at dette skulle være hans "martyrdomsgave" til seg selv.

Klokken 11.06: Sommeren 2006 skjer det betydelige endringer i den tiltaltes liv. Forretningene lagt ned, han flytter inn til mor på Skøyen, og han har selv opplyst at han går vekk fra ideen om at han skal være finansiell støttespiller for Knight Templar.

Klokken 11.05: Den tiltalte betalte ikke kontingent og ble kastet ut av Fremskrittspartiet i 2006. Meldte seg selv ut av FrPU i 2007.

Klokken 11.01: Statsadvokaten går gjennom Behring Breiviks forretningsvirksomhet. Han solgte falske diplomer og vitnemål. Dette ble avviklet i løpet av første halvår 2006.

- Dette genererte betydelige inntekter. Disse ble holdt unna beskatning i Norge, opplyste Holden.

Klokken 10.57: Holden startet sin gjennomgang av Anders Behring Breiviks liv.

Populært