Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Reagerer ikke på de brutale drapene

Tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus mandag morgen på første dag av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under gjennomgangen av alle drapene viser han ingen følelser, men den tiltalte bestrider norsk rett og sår tvil om dommerens habilitet.

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Den tiltalte overrasket retten ved å så tvil om dommer Wenche Elizabeth Arntzen sin habilitet. Han sa hun var venninne med Hanne Harlem, lillesøsteren til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Dommeren ber forsvarer Geir Lippestad presisere om dette er en formell klage på henne. Det avviste Lippestad.

Klokken 08.53 ble den tiltalte massedrapsmannen ført inn i retten med håndjern. Da disse ble tatt av gjorde han sin egenproduserte hilsen til salen.

(Saken oppdateres nå fortløpende):

Klokken 10.25: Behring Breivik føres ut iført håndjern som igjen er festet til et magebelte. Retten tar tyve minutters pause.

Klokken 10.24: - Jeg erkjenner handlingene, ikke straffeskyld og jeg påberoper meg nødrett, sier Anders Behring Breivik etter aktors gjennomgang.

Klokken 10.23: Aktor er ferdig med sin gjennomgang.

Klokken 10.20: Når aktor sier at det er gjentagelsesfare, løfter Behring Breivik blikket, veter leppene og ser på henne. Så glir han tilbake til sin valgte posisjon.

Klokken 10.15: Når aktor er ferdig med å lese tiltalen vil Behring Breivik få kommentere og anledning til å si om han erkjenner skyld.

Klokken 10.09: Bejer Engh har brukt en time på å lese tiltalen mot Anders Behring Breivik. Det er påfallende hvor få reaksjoner de til dels brutale detaljene har vekket hos den tiltalte.

Pårørende, overlevende og deres familier rister på hodet i salen etterhvert som detaljene sies høyt i rettssal 250.

Klokken 10.00: Aktor er gjennom navnene på de 69 drepte på Utøya, og hva de døde av. Gjennomgangen tok 35 minutter. Bejer Engh går nå gjennom de som ble hardt skadd 22. juli.

Klokken 09.56: Aktor har nesten kommet gjennom den sjokkerende listen med de drepte. Et par at rettspsykiaterne fester igjen blikket på Behring Breivik.

Klokken 09.43: Den tiltalte kaster et kontrollerende blikk mot de fire rettspsykiaterne som sitter et par-tre meter unna ham. Tar så opp samme posisjon og leser videre i tiltalen.

Klokken 09.40: De fire rettspsykiaterne følger ikke lengre med på den tiltaltes ensformige optreden. Behring Breivik holder fortsatt samme posisjon.

Klokken 09.34: Selv om tiltalte virker uinteressert viser hans to hovedforsvarere, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, følelser. De ser svært dystre ut, men det er ingen kontakt mellom de tre som sitter samlet på tiltalebenken.

Klokken 09.29: Aktor tar en liten pause, den tiltalte ser opp i retning henne, sukker og virker noe uinteressert.

Blant tilhørerne er det flere som rister trist med hodet under gjennomgangen av de brutale gjerningene.

Klokken 09.25: Bejer Engh starter sin gjennomgang av samtlige 69 drap på AUFs sommerleir.

Klokken 09.23: Aktor kommer inn på massakren og ugjerningene på Utøya. Behring Breivik holder fortsatt hodet litt på skakke, ser i bordet og forsøker ikke å se noen i øynene. Det virker som om han selv leser tiltalen parallelt med aktors opplesning.

Klokken 09.15: Behring Breivik ser i bordet, men har ingen reaksjoner mens aktor Inga Bejer Engh leser navnene på de drepte og hardt sårede under bombeeksplosjonen i Oslo sentrum.

Les også: Her er tiltalen

Klokken 09.09: Aktor starter opplesningen av tiltalen mot Anders Behring Breivik.

Klokken 09.08: Behring Breivik sier han ikke er arbeidsløs i fengselet, men kaller seg "skribent".

Klokken 09.05: Lippestad sier dette ikke er en formell klager på dommeren.

Klokken 09.04: Breivik erkjenner ikke retten. Han sier dommeren er venn av Hanne Harlem, søsteren til Gro Harlem Brudtland.

Klokken 09.00: Retten settes.

Klokken 08.58: De fire rettspsykiatrisk sakskyndige studerer Behring Breiviks opptreden intenst.

Klokken 08:56: Breivik sitter og snakker med sin advokat, blar i papirer og virker rolig. Rundt magen har han et magebelte, etter all sannsynlighet politiets.

Det var helt stille da han ble ført inn klokken 08.53, bortsett fra pressefotografenes kameraklikk. Den tiltalte sa intet til tilhørerne i salen.

Andre etasje i Oslo tinghus er smekk fullt av pressfolk, pårøredne, etterlatte (med verger for de yngste) og bistandsadvokater.

Klokken 09.00 blir retten satt. I femten minutter derpå kan pressen ta bilder av den tiltalte massedrapsmannen.

Forsvarer Geir Lippestad, aktoratet og bistandsadvokatene er på plass inne i rettssal 250.

Les alt om terrorrettsaken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært