Meny

Spent i tinghuset før terrorrettssaken begynner

Politi utenfor inngangen til Oslo tinghus mandag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen var rolig, men spent blant de første som slapp inn i Oslo tinghus mandag morgen. – Det blir spesielt å se Breivik for første gang, sier John Hestnes i Støttegruppen etter 22. juli.
– Jeg er spent, veldig spent over å se ham for første gang. Det blir nok spesielt, sier Hestnes til NTB.


Bilen med Anders Behring Breivik forlot rundt klokka 07.50 Ila fengsel og ankom Oslo tingrett via tunnelen under bygget i 08.20-tiden mandag morgen.

Hestnes var en av de første som slapp inn i Oslo tinghus mandag morgen. Allerede da dørene åpnet klokken 07.00 – to timer før retten settes og straffesaken mot Anders Behring Breivik klubbes i gang – var det lange køer utenfor tinghuset. På innsiden hersket fortsatt roen, mens de første pressefolkene forberedte seg på de første direktesendingene fra fellesområdet i andre etasje.

– Jeg har bare sett Breivik i mediene tidligere. Nå har jeg fått en plass i rettssalen hvor han sitter skrått overfor meg på høyre side. Det er en veldig intim rettssal, sier han.

Les også: Tingretten forbereder tidssprekk

800 journalister

Rundt 800 pressefolk er akkreditert til terrorrettssaken. I tillegg har 100 fornærmede og pårørende plass i salen der Breivik skal stilles til ansvar for terrorhandlingene 22. juli. I tillegg er det satt av en egen sal hvor fornærmede og etterlatte kan følge rettsforhandlingene på storskjerm. Men til tross for de store menneskemengdene, føler Hestnes seg trygg på at saken vil gå for seg i verdige former.

– Ja, jeg har tillit til at det norske rettsvesenet vet hvordan det skal håndtere dette, sier han.

Køen strakte seg rundt hjørnet på begge sider av inngangen da Oslo tingrett åpnet dørene kl. 7 mandag morgen.

Les alt om terroren mot Norge

Foran tinghuset hadde flere titalls TV-reportere allerede stilt opp foran kameraene sine, og i flere TV-studioer foran tinghuset var sendingene i gang.

Støttegruppen

Støttegruppen for de pårørende etter 22. juli sto også utenfor tinghuset mandag morgen.

– Nå begynner det, og vi er så klare som vi får blitt, sier Christin

Bjelland, nestleder i Støttegruppen etter 22. juli, til NTB.

– Vi har hatt god tid til å forberede oss, og nå må vi la domstolen dømme, sier lederen for støttegruppen, Trond Henry Blattmann til NTB.

AUF-leder Eskil Pedersen, advokat John Christian Elden og en rekke AUF-ere ble også observert i køen foran tinghuset.

Les flere nyheter

Populært