Meny

Stadig flere bakterier blir immune mot antibiotika

Mange er blitt immune mot antibiotika, her i tabletter og flytende form. Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen nordmenn kan ikke lenger behandles med vanlig antibiotika. Årsaken er at stadig flere bakterier er blitt immune mot flere typer antibiotika.
Mer om saken

Stadig flere bakterier utvikler resistens mot stadig flere typer antibiotika. Resistens betyr at medisinen ikke lenger tar knekken på bakterien. De senere årene har det blitt mer vanlig med bredspektrede antibiotika - de dreper flere typer bakterier på en gang, men ødelegger også mer av den normale bakteriefloraen i kroppen.

Et antibiotikum er et stoff som produseres av mikrober og dreper eller hemmer veksten av andre mikrober.

1950-tallet kom antibiotika i bruk i vanlig medisinsk praksis. Det ble en revolusjon for både legene og pasientene.

Antibiotika ble opprinnelig framstilt av «ufarlige» mikroorganismer (vanligvis sopp fra jordbunnen) for å bekjempe de «farlige» mikroorganismene, altså de som forårsaker sykdom hos mennesker og dyr.

Kilder: Plan for å motvirke antibiotikaresistens , Lommelegen og Dag Berild.

Antallet utskrevne resepter på antibiotika har steget jevnt og trutt siden 2004 med over 220.000 nye resepter hvert år, viser tall fra Norsk pasientregister. Årlig skrives det nå ut 1,25 millioner resepter på antibiotika og i snitt tar hver nordmann antibiotika hvert fjerde år, skriver VG.

Ekspertene roper nå varsku om den kraftige økningen av nordmenn som har infeksjoner med resistente bakterier og ikke kan behandles på vanlig vis.

Les også: Disse medisinene er trygge

– Det er i ferd med å bli et alvorlig problem også her til lands. Det er svært bekymringsfullt, sier overlege Dag Berlid ved infeksjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Han mener gjennomsnittet på én antibiotikakur hvert fjerde år er altfor høyt.

Økningen av resistente bakterier skjer proporsjonalt med økningen av utskrevet antibiotika til norske pasienter.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, mener den økte bruken skyldes at både leger og pasienter tyr til raske løsninger.

Les også: 

- En trussel mot moderne medisin

Et skrubbsår på kneet kan bli dødelig

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Du kan være sykere enn du tror

Hjemmeboende eldre får medisin som kan være farlig

Les flere nyheter her

Populært