Meny

32 opprørere drept:

Opprørere i Kabul nedkjempet etter 18 timer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste opprøreren i angrepet mot Kabul ble mandag morgen drept. Kampene er dermed over etter 18 timer kraftig skyting, granatangrep og eksplosjoner i den afghanske hovedstaden.

Talibans angrep mot Kabul og tre andre provinser endte med at 32 opprørere og tre regjeringssoldater ble drept, opplyser det afghanske forsvarsdepartementet.

Ifølge myndighetene ble én opprører pågrepet i live. Angrepet ble innledet ved middagstider søndag og var over tidlig mandag morgen, 17-18 timer senere.

I løpet av det som omtales som starten på Talibans våroffensiv, ble det rettet angrep mot regjeringsbygninger, ambassader og militærbaser. Ti soldater ble såret i tillegg til de tre som ble drept, opplyste forsvarsdepartementet mandag morgen.

Se video: Her tar soldatene seg inn på byggeplassen

Militante opprørere har det siste døgnet vist slagkraft ved å angripe flere av Afghanistans best bevoktede mål. Offensiven er skreddersydd for å undergrave tilliten til det afghanske militæret og NATOs evne til å opprettholde sikkerheten i landet, ti år etter at den USA-ledede alliansen fjernet Taliban fra makten.

Gjennom natten pågikk det harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og opprørere som hadde forskanset seg i Kabuls grønne sone. NATO-helikoptre bisto med luftangrep mot væpnede menn som hadde gjemt seg på en byggeplass nær alliansens hovedkvarter og flere ambassader.

Opprørere skjøt med automatvåpen mot afghanske spesialstyrker og politi, som svarte med rakettdrevne granater da gatekampene gikk inn i den 17. timen. Innenfra nasjonalforsamlingen, skjøt en opprører sporadisk mot sikkerhetsstyrkene mandag morgen.

Les også: Norske eksperter stakk fra angrepet hotell i Kabul

 Kort tid senere opplyste representanter fra både politiet og den afghanske regjeringen at samtlige av opprørerne er drept og at kampene i byen dermed er over.

Taliban

De koordinerte angrepene i Kabul startet sent søndag formiddag. Den afghanske nasjonalforsamlingen, flere utenlandske ambassader, NATOs hovedkvarter, et supermarked og et hotell var blant målene. Tyskland og Japans ambassader ble truffet av raketter og granater, men ingen ble såret. I minst tre provinser øst i landet skjedde lignende angrep.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for aksjonen, og sa at gruppens våroffensiv nå er i gang. En talsmann sier angrepene ble gjennomført sammen med flere andre militante grupper. Ifølge det afghanske innenriksdepartementet er det militante Haqqani-nettverket trolig involvert.

Les også: Taliban knuser håp om forhandlingssommer

Norske spesialsoldater

Ifølge det afghanske innenriksdepartementet ble minst 19 opprørere drept i kamper sju steder i landet søndag. To medlemmer av sikkerhetsstyrkene skal ha blitt i Kabul. Ytterligere 17 afghanske politifolk og ni sivile ble såret.

Den norske spesialstyrken som ble utplassert i Kabul i begynnelsen av april deltok sammen med afghansk politi i forsøket på å få kontroll over situasjonen.

Lederen for det norske forsvarets spesialoperasjoner fryktet at den uoversiktlige situasjonen kunne føre til at allierte skyter på hverandre, ifølge VG.

– En bekymring vi har når det er så mange forskjellige styrker fra ulike land og avdelinger, er at noen av våre egne skal skyte hverandre, sier brigader Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarsstabens spesialoperasjoner.

Skryt fra NATO

Angrepet i hovedstaden, som er blant de mest omfattende siste tiåret, viser at opprørerne fortsatt makter å ramme den tungt bevoktede diplomatiske sonen, selv etter over ti år med krig.

Les også: - Norske spesialstyrker i aksjon i Kabul

Men general John Allen, som leder NATOs internasjonale styrker i Afghanistan, hyller de afghanske sikkerhetsstyrkenes innsats.

– Jeg er enormt stolt over hvor raskt afghanske sikkerhetsstyrker svarte på søndagens angrep i Kabul. De var umiddelbart på plass, de var godt ledet og koordinerte, hevder Allen.

Flere medlemmer av den afghanske nasjonalforsamlingen skjøt tilbake mot talibanopprørere som angrep parlamentsbygningen søndag.

Kampsesong

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken tolker offensiven som at Taliban ser på kommende sommer som en kampsesong.

– Dette viser at Taliban har utviklet kapasitet til å gjennomføre komplekse koordinerte angrep også i de mest sikre områdene av Afghanistan. Det er ikke godt nytt for noen. Det er nærliggende å tenke seg at Taliban har hatt tilgang på kunnskap utenfra, sa PRIO-direktør Harpviken til NTB søndag.

Les flere nyheter her

Populært