Meny

– Høyreekstreme grupper på fremmarsj

Flere hundre nord-europeiske høyreekstreme møttes i Århus i Danmark lørdag 31. mars i år. De demonstrerte mot det de kalte islamiseringen av Europa, mens politiet prøvde å skille dem fra en stor gruppe motdemonstranter. (Foto: AP Photo/Polfoto/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antimuslimske nettverk vokser verden over. Bare i Europa skal det finnes 133 høyreekstreme organisasjoner. Det viser en ny rapport som ble publisert helgen før rettssaken mot Anders Behring Breivik starter.

Høyreekstreme og antimuslimske organisasjoner av typen som Anders Behring Breivik ble inspirert av, vokser både i antall og innflytelse, skriver The Guardian.

Den engelske avisen viser til en rapport som den antirasistiske organisasjonen Hope Not Hate har utarbeidet.

– Sju organisasjoner i Norge

Ifølge rapporten skal det bare i Europa finnes 133 ulike typer organisasjoner som kan betegnes som høyreekstreme. Sju av disse skal holde til i Norge. I USA skal det finnes 47 antimuslimske organisasjoner.

Les også: Frykter kopi-terror etter 22. juli

– Vi har sett på individene og organisasjonene som skaper dette nettverket av anti-islamistiske bevegelser som inspirerte Anders Behring Breivik, sier Nick Lowles, en av mennene bak rapporten, til TV 2.

Tegn på global økning

Etter terrorangrepene 22. juli har høyreekstreme grupperinger, bloggere og politiske aktivister fortsatt å formere seg. For tre måneder siden ble Stop Islamization of Nations (Sion) opprettet for å fungere som en paraplyorganisasjon for antimuslimske organisasjoner i USA og Europa.

Les også: Urolig på høyreekstrem samling i Århus

Dette bør ses på som et tegn på en global økning i høyreekstreme grupper, mener aktivister.

– Som vi så med Breivik, så blir ideer plantet i hodene til folk. Breivik gjennomførte det folk snakket om. Folk som Fjordman og Alan Lake har i årevis snakket om en kommende krig. At multikulturalisme og immigrasjon fører til at islam tar over Europa. Dette inspirerte Breivik, sier Lowles.

Les også: - «Fjordman» er en av de viktigste ideologene

– Bør være bekymret

English Defence League (EDL) er kanskje den mest kjente høyreekstreme organisasjonen i Europa, en organisasjon som Anders Behring Breivik var sterkt inspirert av. EDL var blant organisasjonene som deltok da flere europeiske "defence leagues" møttes i Danmark for to uker siden. I mars ble Women Against Islamisation etablert i Belgia.

Les også: EDL demonstrerte i London

Andreas Mammone, historiker ved Kingston-universitetet i London og ekspert på fascisme i Europa, mener det er flere grunner til at høyreekstremismen er på fremmarsj.

– Den økonomiske krisen fortsetter å gi grobunn for nasjonalisme og et behov for en felles fiende. Det oppstår en økende frykt for at islamisme truer vår frihet, sier Mammone til The Guardian.

Les også: Norsk strid om fascismen ulmer i Ungarn

Nick Lowles i Hope Not Hate frykter økningen av antimuslimske grupper.

– Vi bør virkelig være bekymret for disse organisasjonene, men vi må også erkjenne at innflytelsen deres strekker seg langt utover deres egne organisasjoner, sier Lowles til TV 2.

Les flere nyheter

Populært