Meny

Norge opphever sanksjoner mot Myanmar

Støre fortalte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi om opphevelsen av sanksjonene i en telefonsamtale søndag. Suu Kyi støtter beslutningen. Her er de to sammen da Støre besøkte Myanmar i januar. Foto: AP Photo/Khin Maung Win

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge opphever de økonomiske straffetiltakene mot Myanmar, men våpenembargoen består, opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener den positive utviklingen landet har vært gjennom den siste tiden gjør det riktig å oppheve sanksjonene.

– Det er et budskap til reformkreftene om at de fortjener anerkjennelse. Men vi sender også et budskap til dem som er mot reform, ved å gjøre det klart at sanksjonene kan gjeninnføres på kort varsel, sier Støre til NTB.

Beslutningen innebærer at det ikke lenger vil være restriksjoner på import og eksport, bistand, finansiering eller visum. Men Norge vil opprettholde begrensninger på våpeneksport, militært samarbeid og eksport av utstyr som kan brukes i nasjonal undertrykking.

Les også: Norge får fredsrolle i Myanmar

Orienterte Suu Kyi

Støre fortalte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi om beslutningen i en telefonsamtale søndag.

– Hun støtter beslutningen. Det samsvarer med hennes ønske om normalisering. Hun er også opptatt av at omverdenen følger situasjonen nøye, og det vil vi, sier Støre.

Les også: Suu Kyis parti vant nesten alle plassene

Støre ønsker å sende et tydelig signal til myndighetene i Myanmar om at utviklingen man har sett har Norges fulle støtte. Støre peker på frigivelse av politiske fanger, utvidelse av ytringsfriheten og gjennomføringen av suppleringsvalget 1. april som viktige faktorer.

Venter EU-avgjørelse

Denne uken sa Suu Kyi for første gang at tiden er inne for at de økonomiske straffetiltakene heves. Uttalelsen kom i forbindelse med et besøk fra den britiske statsministeren David Cameron, som også går inn for å løfte sanksjonene.

Les også: Hva skal landet hete?

– Det er ingen hemmelighet at hennes ord og analyse veier tungt. Hun har en egen legitimitet fra tidligere valg og er en person vi holder tett kontakt med, sier Støre.

Også EU er i ferd med å oppheve de økonomiske sanksjonene mot Myanmar, som ble satt i verk mot militærjuntaen. En beslutning kan komme når EUs utenriksministre møtes i neste uke.

Myanmar tok i fjor det første skrittet på veien mot demokrati da militærregimet ble avviklet etter å ha styrt i nesten et halvt århundre.

Les også: Avventende ro preger historisk valg i Myanmar

Håper på snarlig besøk

Støre benyttet anledningen til igjen å invitere Suu Kyi til Norge. Håpet er at et besøk kan finne sted allerede til sommeren.

– Jeg gjentok invitasjonen, og hun bekreftet at Norge er det første landet hun ønsker å besøke, sier han.

Suu Kyi ble løslatt i 2010 etter å ha sittet i husarrest siden militærjuntaen annullerte valgseieren hennes i 1990.

Les også: Suu Kyi vil endre Myanmars grunnlov

Les flere nyheter

Populært