Meny

Norge får fredsrolle i Myanmar

Utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: Berit Roald/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har takket ja til en forespørsel fra Myanmar om å ta på seg en rolle i freds- og forsoningsarbeidet i landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at arbeidet allerede er i gang, og at det nå vil bli trappet ytterligere opp.

– Regjeringen i Myanmar henvendte seg til Norge med en forespørsel. De vet at Norge har erfaring fra freds- og forsoningsarbeid og ulike typer prosesser, og den er det naturlig for oss å dele, sier Støre.

Les også: Hva skal landet hete?

Avtalen kom i stand i forbindelse med at jernbaneminister Aung Min er på et tre dager langt norgesbesøk. Det er han som har forhandlet fram elleve våpenhvileavtaler med ulike etniske grupper i Myanmar, og han ønsker at Norge skal delta i oppfølgingen.

– Bare begynnelsen

Norske diplomater og annen ekspertise er i gang med arbeidet. Noen er til stede i Myanmar. Norge har satt i gang prosjekter hos fem ulike etniske grupper, ifølge Aftenposten.

– Den rådende oppfatningen i Myanmar er at når våpenhvile er trådt i kraft, så er halve jobben gjort. Vårt budskap er at dette bare er begynnelsen, sier Støre.

Noe av det viktigste framover blir å følge opp våpenhvileavtalene som er undertegnet i løpet av det siste året. Men en rekke andre spørsmål er også presserende, som hvordan internt fordrevne flyktninger skal komme hjem, minerydding og hvordan balansen blir mellom lokale grupper og sentrale myndigheter.

Tross den positive utviklingen, maner Støre til forsiktig optimisme.

– Det er sterke begrensninger fordi konfliktene er veldig langvarige og det er muligheter for tilbakeslag. Men når man nå har anledning til å gjøre noe i Myanmar, så må man bare engasjere seg, sier han.

Les også: Avventende ro preger historisk valg i Myanmar

Det har i lengre tid blitt spekulert på om Norge ville få en mer framtredende rolle i prosessen. Da Støre besøkte Myanmar i januar fikk han formell henvendelse fra myndighetene.

Skeptisk til Norge

Samtidig er det skepsis mot Norges engasjement i prosessen. Norge var tidligere kjent som en av opposisjonens sterkeste støttespillere, men har i løpet av det siste året knyttet tettere kontakt med myndighetene.

Norges nye holdning kritiseres av flere i det eksilburmesiske miljøet. Aung Zaw, redaktør i avisen The Irrawaddy, sier til Aftenposten at Norge framstår som for optimistiske og har for stor tiltro til det myndighetene sier. Han frykter at Norge ikke vil anses som nøytrale.

Støre sier han har respekt for at noen er skeptiske, og at det nå er usikkerhet på mange hold.

– Det beste vi kan gjøre er å forklare hva vi kan oppnå, og ikke love mer enn vi kan holde. Vi ønsker å ha en åpen holdning, sier han. Norge vil jobbe for å forankre forsoningsarbeidet bredt, både overfor myndighetene i Myanmar og i samarbeid med andre land.

Les flere nyheter

Populært