Meny

Ingen terrorfri sone

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redaktør Tor Strand: ABC Nyheter er ingen terror-fri sone. Det kommer vi heller ikke til å være under rettssaken. Til det er oppgjøret med terroristen for viktig for hver og en av oss - både som enkeltmennesker, oss som nasjon og nasjonen som en del av en stadig mer anspent verden.

Men vi kommer til å fokusere på det vesentlige i saken, under rettssaken på samme måte som vi har gjort det siden den svarte fredagen i juli i fjor. I tillegg ønsker vi i ABC Nyheter å bringe inn tankene og refleksjonene til en av de som overlevde Utøya.

- Mitt håp er at alle, ikke bare overlevende  eller de som er direkte berørt, kan fortelle hvordan vi, som et land og et folk, reagerte. Alle skal kunne fortelle om tapet, sorgen, frykten, ødeleggelsene, gjenoppreisningen, minnetogene, rosene og talene. All ungdom i Norge er Utøya-generasjonen, skriver Iril Myrvang Gjørv (17) fra Bardu i Troms i åpningskommentaren sin her i ABC Nyheter.

Les kommentaren: - Det er så mye å si, samtidig har jeg ikke ord.

Vi ønsker at ungdommenes stemme skal nå fram som en motvekt til det terroristen representerer.

Menneskefiende

For meg er det på mange måter uvesentlig om Anders Behring Breivik er psykotisk, schizofren, spaltet eller oppfattes som en gjennomtenkt kriger. Hans holdninger og oppfatninger deles, helt eller delvis, desverre av  mange. De har fått gro fram nærmest i det stille de siste 20-30 årene, og er tuftet på angst, fremmedfrykt, egen utilstrekkelighet, religiøs frykt og andre mindreverdighetskomplekser som er kokt sammen i en klumpete brunsaus.

Samlet representerer Breiviks tankegods og handlinger en menneskefiendtlighet akkurat lik den muslimske selvmordsbombere og jihadister står for.

Økende islamfobi

Lørdag meldte den engelske avisen The Guardian at Breiviks attentat har ført til en oppblomstring av høyreekstreme anti-muslimske organisasjoner verden over. Nettverket skal ifølge anti-rasismegruppen Hope Not Hate nå bestå av 190 grupper som først og fremst fremmer islamofobiske holdninger.

Nettopp derfor er Breiviks forklaring viktig. Det er riktig at hans bilde av en verden hvor islam eter seg inn i Europa godt hjulpet av det han kaller kulturmarxismen, blir speilet offentlig. Bare sånn vet vi hva humanismen står opp imot.

Nå får vi for første gang, gjennom forklaringer og vitnemål, en samlet framstilling av forløpet til den verste terroraksjonen i Norge etter andre verdenskrig. Når alt har blitt så galt som det har blitt, så er det i seg selv verdifullt for alle oss som fortsatt har tro på menneskeheten.

Og da spiller ikke svaret på spørsmålet australske Canberra Times stiller foran rettssaken, så stor rolle:

Mad or bad?

Populært