Meny

Taliban knuser håp om forhandlingssommer

En norsk Nato-soldat tar oppstilling under kampene mot Taliban-opprørere i Kabul søndag. Den norske spesialstyrken deltok sammen med afghansk politi i forsøket på å få kontroll over situasjonen. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-angrepene mot flere mål i Afghanistan er en kraftig nedtur for alle som jobber intenst for å få til fredsforhandlinger med opprørsgruppen.
Fakta om Taliban

* Etablert i Afghanistan i 1994

* Støttes hovedsakelig av den etniske gruppen pasjtunere

* Ble drevet fra makten i Afghanistan i den amerikanskledede invasjonen i 2001

* Ledes av mulla Omar. Hans tilholdssted er ikke kjent

 


 

Fakta om de norske spesialsoldatene i Afghanistan

* Personell fra Forsvarets spesialkommando (FSK) har siden 1. april vært utplassert i Kabul

* Har ansvaret for å trene og veilede den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU)

*Forsvaret vil av sikkerhetshensyn ikke opplyse om hvor mange soldater som er med på oppdraget

(Kilde: forsvaret.no) (©NTB)

Det har vært økt aktivitet de siste månedene for å få Taliban til å sette seg til forhandlingsbordet. Signalet gruppen sendte søndag er lite lovende.

– Dette er starten på vår våroffensiv, sa gruppen i en uttalelse og truet med at det kommer flere angrep.

– Dette er et signal fra Talibans side om at man ser sommersesongen 2012 som en kampsesong, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Les også:  Norske eksperter stakk fra angrepet hotell i Kabul

Det har vært forholdsvis rolig i Kabul i vinter, noe som Afghanistan-kjennere tolker som et tegn på at afghanske sikkerhetsstyrker har fått bedre kontroll i eget land. Dette gjør et slikt omfattende angrep desto mer spektakulært.

– Det er kanskje den mest komplekse aksjonen gjennomført noensinne, og det viser at Taliban faktisk er i stand til å true Afghanistans regjering, sier Berg Harpviken. Taliban skal ha planlagt aksjonen i flere måneder.

Flere mål

Både den afghanske nasjonalforsamlingen, flere utenlandske ambassader og et hotell var under angrep i Kabul. Søndag kveld hadde afghansk politi fortsatt ikke fått kontroll over situasjonen.

Den norske ambassaden i byen er ikke truffet.

– Vi hører ikke skyting nå. Det kan tyde på at situasjonen har roet seg, men vi kan ikke utelukke at det kommer flere angrep, sier ambassadør Tore Hattrem til NRK.

Norsk innsats

Den norske spesialstyrken som ble utplassert i Kabul i begynnelsen av april deltar sammen med afghansk politi i forsøket på å få kontroll over situasjonen.

– De norske soldatene har vært i aksjon i ganske stor grad flere steder i byen og har klart å avverge noe av det angriperne hadde tiltenkt, sa forsvarsminister Espen Barth Eide til TV 2.

Styrken har som oppdrag å trene og veilede det afghanske spesialpolitiet.

– Dette er noen av de aller beste soldatene vi har og de er meget godt trent til slike oppdrag, sier Barth Eide.

Norske myndigheter hadde søndag kveld ingen indikasjoner på at norske soldater var blitt såret i aksjonen.

Spesialoperatørene vil følge det afghanske spesialpolitiet så lenge operasjonen pågår, opplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

Største på flere år

Lignende angrep ble samtidig utført også i flere andre afghanske provinser, blant annet i Logar og Paktia, samt i byen Jalalabad.

Minst 14 opprørssoldater ble drept i kampene, opplyste NATO søndag kveld. Det afghanske innenriksdepartementet opplyste at tallet på drepte opprørssoldater var 19.

– Dette viser at Taliban har utviklet kapasitet til å gjennomføre komplekse koordinerte angrep også i de mest sikre områdene av Afghanistan. Det er ikke godt nytt for noen. Det er nærliggende å tenke seg at Taliban har hatt tilgang på kunnskap utenfra, sier PRIO-direktør Harpviken til NTB.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for aksjonen. En talsmann sier det ble gjennomført sammen med flere andre militante grupper.

Ifølge det afghanske innenriksdepartementet kan det militante Haqqani-nettverket ha vært involvert. Nettverket har vært satt i forbindelse med terrornettverket al-Qaida. Harpviken sier det har vært mye kontakt mellom al-Qaida og Taliban de siste årene. Erfaringer fra konfliktområder som Jemen, Somalia og Filippinene har også blitt brukt i Afghanistan, tror han.

Harpviken sier angrepene søndag synes å ha et større omfang en tidligere, og er klart større enn angrepene sist høst som endte opp i en fastlåst skuddveksling.

Hevn

En Taliban-talsmann sier til Reuters at angrepet er en hevn for en rekke hendelser som har opprørt mange i Afghanistan: koranbrenning ved en amerikansk militærbase, videoen der amerikanske soldater skal ha urinert på afghanske lik og Kandahar-massakren, der en amerikansk soldat gikk amok i en afghansk landsby og drepte 17 sivile. Taliban har tidligere varslet at de ville hevne disse hendelsene.

Les flere nyheter

Populært