Meny

- Et fristende angrepsmål for Taliban

Norske eksperter stakk fra angrepet hotell i Kabul

Luktet lunta: - Vi flyttet fra hotellet før det ble angrepet. Vi følte det var for fristende for Taliban, forteller Terje Skaufjord i Kabul. Foto: Privat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan-ekspert Terje Skaufjord forteller fra Kabul at han forlot Kabul Star-hotellet som ble utsatt for heftig Taliban-angrep i dag - fordi han og Elisabeth Eide følte seg som angrepsmål der.

To norske Afghanistan-eksperter ble booket inn på Kabul Star Hotel for en drøy uke siden - men valgte å flytte derfra.

I dag ble nettopp dette hotellet angrepet av Taliban-styrker i slaget som pågår i Kabul.

- Vi flyttet ut fordi vi følte oss utrygge der, forteller Terje Skaufjord på telefon fra Kabul til ABC Nyheter søndag ettermiddag.

Les også: Storstilt Taliban-angrep i Kabul.

- Prangende og utenlandsk

- Selv om hotellet har sikkerhetssluser, følte vi oss utrygge fordi hotellet er så nytt, høyt og prangende og nesten uten afghanerene, forteller Skaufjord.

Han og Elisabeth Eide flyttet derfor til mer beskjedne og etter deres vurdering tryggere losji. Eide returnerte til Norge etter et opphold hun og Skaufjord hadde, i arbeidet med en ny bok de holder på å skrive om Afghanistan.

- Vi hadde vett til å flytte ut. Men jeg tenker på de indiske gjestearbeiderne som jobber der, bemerker Elisabeth Eide, som i mellomtida har kommet tilbake til Oslo.

Gunstig for angrep

- Ut fra den erfaringen vi har, var det klart at dette hotellet er veldig fristende å angripe. Hotellet er høyt og synlig, og det er påbegynte bygninger rundt som er ganske høye, og der byggearbeidene har stanset, forteller Skaufjord.

Nå går rapporter ut på røykutvikling fra hotellet.

- Jeg har hørt at selvmordsbomberne ikke kom seg inn, og at kampene der er slutt, forteller Skaufjord, som for øvrig er styremedlem i Afghanistankomiteen i Norge.

Les også: Afghanske soldater planla selvmordsangrep.

Isolerer Kabul i én retning

- Taliban angrep fire forskjellige bydeler. Det alvorligste er jo angrepet på og rundt parlamentet, som fortsatt pågår. Det er harde trefninger, forteller Skaufjord.

- Hvor alvorlig er dagens angrep, sammenliknet med tidligere angrep fra Taliban?

- Vi hadde jo angrepene i september og tidligere, men de var ikke så omfattende, svarer Skaufjord.

Han forteller at Taliban fortsatt blokkerer veien ut av Kabul. Utover Kabul har de også gått til angrep i provinsene Logar, Pakthia og Jalalabad.

- Fra parlamentet og østover og sørover, har Taliban fortsatt kontroll, legger han til.

Les nyheter om Afghanistan på ABC Nyheter.

Les andre nyheter her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært