Meny

LO-lederen: - Banebrytende.

Fellesforbundet: - Viktig prinsippseier i meklingen

Prinsippsak: Arve Bakke og Fellesforbundet ble enige med Norsk Industri om at innleid arbeidskraft skal ha samme vilkår som de fast ansatte. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksmekler Kari Gjesteby la ved 11-tiden søndag fram et forslag det ble enighet om i frontfagene: 1,25 i timen og betalt pappaperm. Og likebehandling av innleid arbeidskraft.

– Jeg har lagt fram et forslag til partene som de nå skal gå gjennom, sa Gjesteby i formiddag, og la til:

– Jeg blir veldig overrasket om partene ikke godtar dette forslaget, sier hun.

Hun fikk rett. Fellesforbundet og Norsk Industri anbefaler begge avtalen, som gir de industriansatte et sentralt tillegg på 1,25 samt betalt pappaperm.

Likebehandler innleide

Fellesforbundet opplyser gledesstrålende at de også har fått gjennom at innleid arbeidskraft skal lønnes som de andre på en arbeidsplass.

Les hos Fellesforbundet: Frontfagene i mål med gode resultater.

Dette bekreftes av arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, som skriver følgende:

«Partene er enige om hvordan innleid arbeidskraft skal håndteres i de bedriftene som omfattes av Verkstedoverenskomsten. Likebehandlingsprinsippet for innleid arbeidskraft, som blir lovfestet, blir også tatt inn i Industrioverenskomsten.»

- Stor betydning for hele LO

-Fellesforbundet har oppnådd et meget godt resultat, som vil få stor betydning for hele LO-fellesskapet, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar.

Flåthen er spesielt tilfreds med at det er gjort store framskritt for å sikre likebehandling ved inn- og utleie av arbeidskraft.

-Fellesforbundet har lyktes i å få tariffestet at vikarer skal ha de samme lønns- og arbeidsvilkårene som gjelder i innleiebedriften. Her har forbundet fått gjennomslag for et viktig prinsipielt krav, og banet veien for andre bransjer, sier Roar Flåthen.

Lang og seig

Gjesteby forteller at det har vært en lang og seig natt, og at det framfor alt var diskusjoner rundt økonomi som gjorde at forhandlingene trakk ut.

– Ting tar tid når alt skal falle på plass, og partene har ulike ønsker, sier hun.

Gir oss ikke

Da riksmekler Kari Gjesteby sist møtte pressen etter fem timer på overtid, trodde hun fortsatt på en løsning.

– Vi gir oss ikke før vi er ferdige, sa hun da.

Ifølge Gjesteby var da mye på plass, men enighet om en del punkter koster penger, og derav ble det en del diskusjoner rundt hele pengepotten før Fellesforbundet og Norsk Industri enten blir enige om en avtale, eller det blir brudd.

Uten enighet ville 29.000 industriarbeidere gått i streik søndag.

Artikkelen er oppdatert med resultatet.

Les flere nyheter her.

Populært