Meny

Minnet Titanics forlis

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkeklokker klang og det blåste i skipsfløyter da hundreårsdagen for Titanics forlis ble markert på begge sider av og midt ute på Atlanterhavet.

Søndag var det nøyaktig 100 år siden passasjerskipet kolliderte med et isfjell og sank i den iskalde Nord-Atlanteren.

Les også: 100 år siden katastrofen

Cruiseskipet Balmoral har seilt samme rute som Titanic gjorde i 1912.

Om bord på skipet ble det holdt minnegudstjenester mens musikere spilte samme musikk som skipsorkesteret på havaristen gjorde.

Les også: Minneskip følger Titanics kjølvann – 100 år etter

Det samme skjedde på skipet Azamara Journey, som hadde lagt ut fra New York noen dager tidligere.

Musikere på cruiseskipet Balmoral spilte slik skipsorkesteret på Titanic gjorde for 100 år siden under søndagens minnemarkering. (Foto: Chris Helgren/Reuters/NTB scanpix)Musikere på cruiseskipet Balmoral spilte slik skipsorkesteret på Titanic gjorde for 100 år siden under søndagens minnemarkering. (Foto: Chris Helgren/Reuters/NTB scanpix)

Klokka 06.45 norsk tid, samme tidspunkt som da Titanic sank, tutet skipsfløytene på de to cruiseskipene mens passasjerene kastet kranser på sjøen og mintes de over 1.500 som omkom i forliset.

Les også: Titanic fortsetter å fascinere vrakdykker

Også i Southampton, der Titanci la ut fra, i Belfast der hun ble bygget, og i New York, der hun skulle ha anløpt, var det minnemarkeringer.

Det var det også i Halifax i Canada, der skip ble sendt ut for å delta i redningsaksjonen for 100 år siden.

Amy Marie (t.v.) og Maurine Beechler fra Buffalo, New York, var iført tidsriktige kostymer da de mintes 100-årsdagen for Titanics forlis om bord på cruiseskipet Balmoral på samme sted der Titanic sank. (Foto: Chris Helgren/Reuters/NTB scanpix)Amy Marie (t.v.) og Maurine Beechler fra Buffalo, New York, var iført tidsriktige kostymer da de mintes 100-årsdagen for Titanics forlis om bord på cruiseskipet Balmoral på samme sted der Titanic sank. (Foto: Chris Helgren/Reuters/NTB scanpix)

Titanic forliste 15. april 1912 på sin jomfrutur mellom Europa og USA.

Fakta om Titanic:

  • Skipet ble bygget ved verftet Harland & Wolff i Belfast i Nord-Irland og sjøsatt 31. mai 1911. Skipet var på 46.328 brutto registertonn, 269 meter langt og 28 meter bredt på det bredeste.
  • Titanic var dampdrevet, hadde tre propeller og kunne komme opp i en hastighet på 24 knop eller 44 kilometer i timen. Normal marsjfart var 39 kilometer i timen.
  • Skipet hadde plass til 2.435 passasjerer og et mannskap på 892. Men på jomfruturen var det bare utstyrt med 20 livbåter, som rommet 1.178 personer.
  • Livbåtmangelen og feil ved konstruksjonen bidro til at rundt 1.500 mennesker omkom i forliset 15. april 1912. Vel 700 ble plukket opp i live.

Kilder: Nettstedene titanic-facts.com og titanic-nautical

Les flere nyheter

Populært