Meny

Terror-rettssaken:

Vil spille av video og telefonsamtaler mandag

Tøff åpningsdag i morgen: Statsadvokaten varsler avspilling av både video og telefonsamtaler nå rettssaken mot Anders Behring Breivik åpner mandag. Foto: REUTERS/Scanpix/Haakon Mosvold Larsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Svein Holden varsler at han vil spille av både videoopptak og telefonsamtaler når han holder påtalemyndighetens innledningsforedrag mot Anders Behring Breivik i morgen.

– Det kommer til å bli avspilt både videoopptak og lydopptak under mitt innledningsforedrag. Det vil være både fra Utøya og Regjeringskvartalet, sier aktor Svein Holden til NTB.

Statsadvokaten har arbeidet med innledningsforedraget gjennom hele påsken og anslo lørdag at det trolig vil ha en varighet på om lag tre timer når han mandag skal holde det i Oslo tingrett.

Les massemorderens syn på egne uttalelser: Absurde, bisarre, irrasjonelle.

Lette rettens arbeid

Det er etter at de innledende formalitetene er tilbakelagt at aktoratet vil holde sitt foredraget hvor Breiviks gjerninger og bevisene mot ham vil bli nøye gjennomgått. Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden deler på å føre saken og det er Holden som vil holde innledningsforedraget.

– Det vil bli en redegjørelse for saken som vi håper vil gjøre det lettere for retten å følge med i bevismaterialet som skal legges fram, sier Holden til NTB.

Les også: Vil ikke ramme terrorofrene med hotellstreik.

For de to fagdommerne og de tre lekdommerne vil statsadvokaten gå gjennom tiltalen, vitnene og de bevisene påtalemyndigheten vil føre for å gi retten det nødvendige grunnlaget for å dømme Breivik til straff eller behandling på sykehus.

Formaliteter

Sent fredag ble det kjent at Anders Behring Breivik likevel ikke vil starte sin forklaring før tirsdag. Til det ble programmet på den aller første dagen i den ti uker lange rettssaken for omfattende.

Det er en rekke formaliteter som skal gjennomføres når en straffesak starter i tingretten. Habiliteten til rettens medlemmer, presentasjonen av tiltalte og opplesning av hele den 18 sider lange tiltalen vil alene ta flere timer. Hoveddommer Wenche Elizabeth Arntzen vil trolig være opptatt av at prosessen foregår så korrekt som overhodet mulig slik at ikke Breivik får noen anledning til å anke en dom på grunn av feil i saksbehandlingen.

Etter aktoratets innledning kan forsvarerne komme med sine merknader til måten påtalemyndigheten har presentert saken. Det er ventet at advokat Geir Lippestad vil holde et innlegg opp mot en halv time.

Også bistandsadvokatene har fått noe tid til å gi noen merknader til saken i starten.

Sikkerhet

Det vil være over 100 journalister og om lag 90 tilhørere i sal 250 når retten settes klokken 9.00 mandag morgen. Sikkerheten rundt tinghuset vil være massiv. Også inne i selve rettssalen er en rekke sikkerhetstiltak på plass, ikke minst for å beskytte Anders Behring Breivik selv fra å bli angrepet noen i salen. Han vil blant annet sitte med ryggen mot en skuddsikker glassvegg.

Sikkerhetsopplegget knyttet til terrorrettssaken er det største i norsk rettshistorie. Oslo-politiet har hentet inn folk fra fem andre politidistrikter for å kunne ivareta andre oppgaver i tillegg til sikkerhetsarbeidet knyttet til rettssaken.

– Vi vil i minst mulig grad ha folk innenfor sperringene som bare er der av nysgjerrighet og som uansett ikke skal eller kan komme inn i tinghuset. De kan holde seg unna området. Det vil gjøre situasjonen lettere for alle. Det viktigste er tross alt å bidra til en sikker og verdig gjennomføring av rettssaken, sa leder Johan Fredriksen for Oslo-politiets fellesoperative seksjon da sikkerheten rundt saken ble presentert.

Les alt om terrorsaken i ABC Nyheter.

Les flere nyheter her.

Populært