Meny

Livvakt-skandale da Obama møtte latinamerikanske ledere

USAs president Barack Obama deltok lørdag på et møte med latinamerikanske og karibiske ledere i Cartagena i Colombia. Her er han sammen med Colombias president, Juan Manuel Santos, og hans kone Maria Clemencia Rodriguez. Foto: AP Photo/Fernando Llano

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama prøvde lørdag å overbevise skeptiske latinamerikanske ledere om at amerikanerne ikke har snudd ryggen til dem. Men Obama vil ikke støtte et forslag om å legalisere narkotika.

Ledere fra latinamerikanske og karibiske land startet lørdag en to dager lang konferanse i byen Cartagena i Colombia. President Barack Obama ankom Cartagena fredag kveld for å delta på møtet.

Obama avviste anklager om at USA de siste årene har oversett Latin-Amerika, USAs bakgård, til fordel for konflikter i land som Irak og Afghanistan.

– Vi har aldri vært mer spente på å få jobbe som likeverdige partnere med våre brødre og søstre i Latin-Amerika og Karibia, sa Obama.

Presidenten snakket også om å styrke handelssamarbeidet med landene i regionen.

Les også: Obama har høyere skatteprosent enn søkkrike Romney

Narkotika

Latinamerikanske ledere er likevel mest interessert i å få amerikanerne interessert i en tilnærming til Cuba og i støtte til en ny narkotikapolitikk. Mange latinamerikanere mener det trengs en ny og mindre streng tilnærming i narkotikapolitikken etter tiår med vold, spesielt i land som Colombia og Mexico. Flere har foreslått å legalisere produksjon og bruk av narkotika.

Les også: Australsk minister vil avkriminalisere hasj

Her satte imidlertid Obama foten ned.

– Jeg er ikke imot en debatt rundt temaer som legalisering. Men personlig er jeg ikke enig i at det er en løsning på problemet, sa han.

Agentskandale

Til tross for flere store temaer på dagsordenen, var det imidlertid en helt spesiell sak som fikk mye av oppmerksomhet under konferansen lørdag. Tidlig lørdag morgen ble det nemlig kjent at 12 av Obamas livvakter ble sendt hjem fra Colombia etter en «tjenesteforseelse». Ifølge en colombiansk politikilde og amerikanske medier skal de 12 Secret Service-agentene ha kjøpt sex fra prostituerte.

Les også: Narkoanklager mot Venezuelas forsvarsminister

– Jeg hadde et frokostmøte for å diskutere handel og narkotika, men det eneste de andre delegatene ville snakke om var historien om agentene og de prostituerte, fortalte en lattermild diplomat.

Opplysningene er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold, og Obama gjorde sitt beste for å unngå temaet under møtene lørdag.

Les flere nyheter

Populært