Meklingen fortsetter for frontfagene

Riksmekler Kari Gjesteby sier at flere vanskelige temaer gjenstår i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Riksmekler Kari Gjesteby sier at flere vanskelige temaer gjenstår i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksmekler Kari Gjesteby jobber fortsatt på en løsning i oppgjøret i frontfagene. Men mange og viktige spørsmål gjenstår fortsatt ved 21-tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kravene i lønnsoppgjøret

* Fellesforbundet krever et generelt tillegg til alle sine medlemmer samt et ekstra tillegg til grupper som henger etter i lønnsutviklingen. Forbundet fremmer også krav om økt innsats for likelønn samt rett til lønnet omsorgspermisjon ved fødsel.

* Fellesforbundet vil også ha en presisering av omfangsbestemmelsene som sikrer innleid arbeidskraft samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte i innleiebedriften. Forbundet ber dessuten om at partene tar opp kravet om allmenngjøring av tariffavtaler med regjeringen. Dette for å hindre sosial dumping.

* Norsk Industri forlanger blant annet økt fleksibilitet, utvidelse av ordinær arbeidstid samt en gjennomgang av korte velferdspermisjoner. (©NTB)

– Vi er ikke ferdige. Vi har flere vanskelige temaer igjen, sier riksmekler Kari Gjesteby til NTB.

Fristen løper ut midnatt, men det kan bli meklet på overtid.

Dersom det ikke blir løsning, blir det streik blant 29.000 industriarbeidere i om lag 800 bedrifter rundt om i landet.

Les også: Norsk streik kan stanse bilproduksjon i Europa

Gjesteby vil overfor NTB ikke si om det er de prinsipielle spørsmålene som er mest vanskelige. Eller om det er om de rene pengespørsmålene at partene står lengst fra hverandre.

– Og det er nå en gang sånn at de prinsipielle spørsmålene også har en pengeside. Ingenting er gratis, sier hun.

Riksmekleren beskriver atmosfæren i meklingen, og partene som seriøse og som arbeidsvillige til å finne en løsning.

Fristen løper ut midnatt, men mye tyder på at det vil bli meklet på overtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tar den tiden det tar, sier Gjesteby.

Positiv av natur

Riksmekler Kari Gjesteby var positiv til at det er mulig å oppnå et resultat.

– Jeg tør ikke tro noe, men er av natur optimist, sier hun.

Hun vil ikke gå inn på hvilke temaer som er spesielt vanskelige i meklingen lørdag kveld, men sier at noen arbeidsgrupper fortsatt er i sving for å løse enkelte spørsmål.

Likevel er det høyst usikkert om det er mulig å få til en løsning. Streikefaren betraktes som stor fordi lønnskravene følges av prinsipielle spørsmål knyttet til omsorgspermisjon ved fødsel, arbeidstid for oljearbeidere og regler for bruk av vikarer og innleid arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tvungne meklingen hos Riksmekleren har vært i gang siden det ble brudd tirsdag.

Ramme aviser

En eventuell streik kan blant annet ramme storaviser som VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagsavisen samtidig som terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik pågår. Årsaken er at Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for de ansatte som sørger for vedlikeholdet av maskinparken ved Media Norge Trykk i Nydalen i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykkeriets direktør Bjarne Andersen sier til Aftenposten at samtlige aviser uansett vil komme ut som normalt på søndag, men at streiken kan skape problemer utover i uka. Han vil søke Fellesforbundet om dispensasjon fra streiken og viser til at 22. juli-saken gjør det ekstra viktig å få avisene i trykken.

De sentrale lønnsforhandlingene i industrien, det såkalte frontfagoppgjøret, setter standarden for årets øvrige lønnsoppgjør.

Brudd

Også i byggfagoppgjøret er det brudd. Der er det meklingsfrist innen midnatt natt til mandag. Uten enighet i byggfagene går 18.500 ved 800 bedrifter ut i streik fra tirsdag morgen.

Det var Fellesforbundet som torsdag brøt meklingen i oppgjøret for byggfagene, i påvente av en avklaring i oppgjøret for frontfagene.

I årets lønnsoppgjør er det også risiko for streik i hotell- og restaurantbransjen etter at Fellesforbundet lørdag brøt meklingen. Hvis ikke partene blir enige, blir det streik fra torsdag. I første streikeuttak er det tatt ut 2.348 medlemmer på over 200 spisesteder, kantiner og hoteller i Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

Les også: Brudd i mekling for hotell- og restaurantarbeidere

Les flere nyheter