Meny

Turban-konger for en dag

Inger Vrønlund (t.v.) får hjelp til å sette på turban på den norske turbandagen på Rådhusplassen i Oslo lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikher arrangerer turbandag for å avmystifisere turbanen, spre kunnskaper og motvirke fordommer.

Lørdag ble den norske turbandagen avholdt i Oslo for tredje år på rad. På Rådhusplassen vrimlet det av mennesker som benyttet anledningen til å prøve hodeplagget. Med god hjelp fra erfarne turbanknyttere fikk både unge og gamle det fargerike tøystykket surret perfekt rundt hodet. Det ble også servert indisk mat, og publikum kunne lære mer og sikhenes kultur og religion.

Formålet med turbandagen er å spre kunnskaper om sikhismen og bygge ned fordommer mot minoriteter.

Mot fordommer

Turbanen har historisk sett vært forbundet med høyklassen i India, men sikhene mener at alle klasser har rett til å føle seg kongelige. Derfor har de introdusert et likhetsprinsipp som kontrast til det indiske kastesystemet. En sikh bærer turbanen sin som en krone og sikter mot å leve etter verdier som å elske alle, beskytte de svake, være solidarisk, ærlig og ydmyk.

- Det hele startet med at vi feiret sikhenes viktigste høytid, Vaisakhi, hvert år med et tog gjennom Karl Johan og ned til Universitetsplassen. Men for tre år siden begynte vi å tenke på hvordan vi kunne ønske folk mer velkommen til oss på en morsom måte, vi nådde ikke helt ut. Det resulterte i Turbandagen, forteller Gurduaraens representant Sumeet Singh til avisen Utrop.

Gurduara er navnet på sikhenes hellige rom, og det finnes to slike i Norge. Det bor rundt 5000 sikher i landet, og de fleste holder til på Østlandet.

Vil bygge broer

– Vi håper at dette arrangementet kan bygge broer mellom majoriteten og sikhene i Norge. Her kan folk komme og prøve en turban. Det er ikke farlig, og det forandrer ingenting ved deg, det er et tøystykke. Men for oss er det det mest verdifulle vi har, som vi med stor glede lar andre få prøve, sier leder Sundeep Singh i Unge Sikher til NRK.

En sikh er en person som legger vekt på likhet og tror på at alt og alle i universet er en del av den samme kraften. De fleste sikher tror at denne kraften har skapt mennesket perfekt nok, og velger av den grunn å la håret gro, og aldri klippe seg.

– Løst hår er i mange tilfeller upraktisk, derfor binder en sikh ofte håret sitt opp i en turban, forklarer Singh til NRK.

- Ikke mystisk

Sumeet Singh, som også er kjent fra NRK-programmet «Lovesikh», sier de vil gi samfunnet en mulighet til få innsyn i livene deres.

- Jeg jobber en del med sikh-ungdom, og i en alder mellom 14-16 år er man ikke alltid sikker på seg selv. Det er ikke alltid kult å være annerledes. Jeg vet om flere som fjernet turbanen i ung alder, men som nå angrer. Målet er også å la de unge se at de kanskje ikke er så annerledes, og at det er greit å gå med turban. Det tar bare to-tre minutter å ta på seg turbanen. Turban er ikke noe mystisk eller farlig, sier Singh til Utrop. 

Lørdag kveld uttrykte han sin glede på Twitter over oppslutningen arrangementet fikk:

«Takk til alle som kom på Flere tusen kom og ca. 1500 stk dro hjem med turban idag. Det største jeg noensinne har opplevd!»

Les flere nyheter

Populært