Meny

FN vil sende observatørstyrke til Syria

Demonstranter protesterer i al-Qasser like ved Homs fredag. Natt til lørdag skal regjeringsstyrker ha bombet deler av Homs, ifølge aktivister. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt en resolusjon som tar til orde for å sende en observatørstyrke til Syria.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å sende en observatørstyrke til Syria for å overvåke våpenhvilen som er inngått i landet. Generalmajor Robert Mood sier syriske myndigheter nå må vise at de vil følge opp forpliktelsene i våpenhvileavtalen.

Sikkerhetsrådet vedtok resolusjon 2042 enstemmig sent lørdag ettermiddag.

I resolusjonen ber FN det syriske regimet om å «synlig implementere» alle forpliktelser i fredsplanen til Syria-utsending Kofi Annan, inkludert å trekke tilbake alle styrker og våpen fra syriske byer.

Sikkerhetsrådet fordømmer samtidig «utstrakte brudd på menneskerettighetene» i Syria og enhver form for vold fra væpnede grupper. Rådet vil vurdere «ytterligere tiltak» dersom det syriske regimet ikke stanser volden og etterkommer kravene i resolusjonen.

Forslaget går ut på å i første omgang sende opptil 30 observatører til Syria så fort som mulig for å overvåke at våpenhvilen overholdes. Observatørstyrken er senere ventet å bli utvidet til flere enn 200 personer, men dette må vedtas i en ny resolusjon.

Kan bli ledet av nordmann

Det er den norske generalmajoren Robert Mood som trolig får jobben med å lede observatørstyrken.

– Når FN nå sender et forparti til Syria betyr det at et samlet Sikkerhetsråd stiller seg bak Kofi Annans anstrengelser for å styrke våpenhvilen og skape fremdrift på det politiske sporet, sier Mood i en e-post til NTB lørdag kveld.

– Nå er det opp til partene å motta disse FN-observatørene på en måte som klart viser at de mener alvor med sine uttalte forpliktelser og våpenhvilen. Observatørenes mulighet til å operere fritt uten noen hindringer er det beste svar på dette. Minst like viktig er det at Syria og alle parter legger til rette for en større humanitær innsats for å nå de omkring 1 million syrere som trenger hjelp, sier han.

Forsinket

Avstemningen var opprinnelig ventet fredag, men tida halte ut ettersom de 15 medlemmene i rådet kranglet over detaljene i forslaget. USA ba til slutt om at avstemningen skulle skje lørdag.

Russland og Kina har to ganger tidligere lagt ned veto mot en resolusjon om Syria, men valgte lørdag å slutte seg til de 13 andre medlemslandene. Russlands FN-utsending Vitaly Tsjurkin gjorde det imidlertid klart at den russiske støtten har sine begrensninger.

– Av respekt for Syrias suverenitet, har vi advart mot destruktive forsøk på ekstern innblanding, sier Tsjurkin.

Våpenhvile

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft torsdag morgen, og har med noen få unntak holdt.

Lørdag ble likevel åtte personer drept i ulike angrep i Syria, ifølge aktivister. Blant annet utførte regjeringssoldater bombeangrep i opprørsbastionen Homs.

USAs FN-utsending Susan Rice mener bombingen er et klart brudd på våpenhvilen.

– Denne gjenopptatte volden skaper nok en gang alvorlig tvil til regimets vilje til få en slutt på volden, sa hun lørdag kveld.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreker at syriske myndigheter har det fremste ansvaret for å få en slutt på volden i landet og trekke tilbake sine styrker.

Ban sier han sammen med Kofi Annan vil gjøre sitt beste for å få utplassert observatørene i Syria snarest mulig. Ifølge Kieran Dwyer, talsmann for FNs fredsbevarende styrker, vil de første fire-fem observatørene ankomme Syria allerede søndag. (©NTB)

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært