Meny

Obama har høyere skatteprosent enn søkkrike Romney

Republikaneren Mitt Romney (til venstre) tjener 26 ganger så mye som president Obama, men har lavere skatteprosent. Aller høyest skatteprosent har sekretærene deres. Foto: Scanpix/AFP Photo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den søkkrike republikaneren Mitt Romney har 26 ganger så høy inntekt som president Barack Obama, men har lavere skatteprosent.

Det viser foreløpige skatteberegninger fra Obamas selvangivelse, som han la fram fredag. Det gir Demokratene vann på mølla i valgkampen, der partiet tar til orde for reformer av skattepolitikken, blant annet ved at skattebyrden til de rikeste må øke.

Ifølge selvangivelsen betalte presidenten 20,5 prosent skatt av sin samlede inntekt i fjor, som var på 789.674 dollar, eller om lag 4,6 millioner kroner.

Til sammenligning har Mitt Romney, som etter alle solemerker blir Republikanernes presidentkandidat i valget til høsten, tidligere opplyst at han skal betale 15,4 prosent skatt av de 20,9 millioner dollarene, eller 121 millioner kronene, han tjente i fjor.

Les også: Banen klar for Romney.

Vil ha mer skatt for de rikeste

Lørdag oppfordret Obama Kongressen til å vedta den såkalte «Buffet-regelen», som vil medføre økning av skatteprosenten for personer som tjener mer enn 1 million dollar per år.

– De aller fleste amerikanere støtter dette, sa Obama i sin ukentlige radiotale lørdag.

– Ifølge en meningsmåling støtter to tredeler av millionærene forslaget også. Det betyr halvparten av alle republikanere, la han til.

Les også: Obama til frontalangrep på Romney.

Warren Buffet

«Buffet-regelen» er oppkalt etter investoren og mangemilliardæren Warren Buffet, som mange ganger har kritisert det amerikanske skattesystemet og klagd over at han har en langt lavere skatteprosent på sin inntekt enn det sekretæren hans har.

Det skyldes blant annet en rekke reformer og smutthull i skattepolitikken som stammer fra George W. Bushs tid i Det hvite hus.

E24 fokuserer i dag på at også Obama følger dagens skatteregler og betaler lavere skattesats en sin sekretær.

Les andre nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært