Meny

Spansk nonne anklages for å ha bortført baby

Nektet å si noe: Nonnen Maria Gomez Valbuena var i retten i Madrid 12. april, anklaget for å ha stjålet ett av 1400 nyfødte babyer som skal ha blitt tatt fra mødrene under Franco-tida. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/PEDRO ARMESTRE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 80 år gammel spansk nonne møtte fredag i retten i Madrid anklaget for å ha bortført en nyfødt jente og solgt henne videre for ulovlig adopsjon på 80-tallet.

Saken er en av mange i en omfattende opprulling av mulige kidnappinger av nyfødte under og etter Franco-tiden i Spania.

Nonner, prester og leger anklages for å ha solgt babyer for adopsjon etter å ha fortalt mødrene at barna deres var døde. Virksomheten skal ha pågått i flere tiår.

Nonnen Maria Gómez Valbuena anklages for å ha stjålet datteren til Maria Luisa Torres fra Santa Cristina-sykehuset i Madrid i mars 1982.

Da 80-åringen møtte i retten fredag, nektet hun å avgi forklaring. Tiltalen mot Goméz omhandler ulovlig frihetsberøvelse og dokumentforfalskning.

Les også: Kritiserer Spania for overgrep mot dommer.

Gitt bort

Ifølge Torres hadde nonnen fått lov til å ta hånd om det nyfødte barnet midlertidig, inntil morens økonomiske situasjon hadde bedret seg. Men i stedet ble barnet gitt videre til en annen familie, og moren ble fortalt at barnet var dødt.

Torres har gjennom DNA-prøver kunnet bevise at barnet hun ble fortalt hadde dødd for 30 år siden, er i live og ble adoptert bort til en annen familie. Ved hjelp av en journalist som har nøstet opp saken, ble Torres gjenforent med sin datter Pilar i fjor.

– Jeg bare håper på rettferdighet etter så mye lidelse, sa Torres da hun vitnet i retten i forrige uke.

Les også: Slik hedrer Spania sin Franco.

Forfalsket

Hundrevis av mødre sier at de er blitt frarøvet sine barn, men mange av dem har ikke klart å spore opp barna sine, siden fødselsattester, dødsattester og adopsjonspapirer skal ha blitt forfalsket.

Mange tror de ble fratatt barna fordi leger og nonner anså dem for å være uskikkede mødre, basert på at de var unge, fattige eller ugifte.

Det er usikkert hvor mange mødre som ble fratatt sine barn under Francisco Francos styre fra 1939 til 1975 og fram til slutten av 1980-tallet. Anslag varierer fra hundrevis til flere titusener av ofre.

Les flere nyheter her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært