Meny

Nye jagerfly vil gå ut over eldre, skole og samferdsel

Må ta fra helsebudsjettet: Forsvarsminister Espen Barth Eide bekrefter nå at det omstridte kjøpet av nye jagerfly vil gå utover bevilgningene til helse, skole og samferdsel. Foto: Tore Meek/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen innrømmer nå at kampflykjøpet vil ramme andre områder hardt, blant annet skole, helse og samferdsel.

– Når vi enkelte år skal bevilge over fire milliarder kroner oppå et forsvarsbudsjett, som allerede i utgangspunktet er Europas høyeste per innbygger, må det få konsekvenser for noe.

Det sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til Bergens Tidende.

- Det blir per definisjon mindre penger til helse, skole, samferdsel og andre oppgaver. Det er den primære grunnen til at vi utvider anskaffelsesperioden, slår Barth Eide fast.

Les også: Ingen vet hvor mye dyrere jagerflyene blir.

Færre fly?

For å hindre at de amerikanske F-35-flyene sluker alt økonomisk handlingsrom vil flykjøpet spres over flere år, og antall fly kan bli redusert fra 52 til 46. Men dette løser ikke alle utfordringene:

– Selv med en lengre gjennomføringsperiode vil kampflyanskaffelsen være krevende og ha langsiktige konsekvenser både for forsvarsstrukturen og andre politikkområder, heter det i Forsvarets langtidsmelding.

Les også: Canadas regjering ydmyket av F-35-rapport.

Handlingsregelen skal følges

Forsvarsministeren avviser imidlertid fullstendig muligheten for å dekke flykjøpet utenfor ordinære budsjetter og handlingsregelen.

– Det er helt uaktuelt. Det er riktig at etterspørselsvirkningen i Norge blir mindre av å kjøpe kampfly i USA enn å ansette sykepleiere i Norge. Men vi har en handlingsregel, og den vil vi forholde oss til, ikke minst fordi den er disiplinerende overfor hele samfunnet. Etter det jeg forstår er også Høyre enig i dette.

Frp: - Må betales utenom

Fremskrittspartiet krever at kampflyene finansieres uten at det tas hensyn til handlingsregelen.

– Det kan ikke være meningen at dette skal tas innenfor handlingsregelen. Det vil gå på bekostning av alt mulig annet, fra eldreomsorg til skole og samferdsel, sier Frp-leder Siv Jensen, som understreker at partiet støtter flykjøpet.

Les flere nyheter her.

Populært