Meny

Høyre fosser fram i ny meningsmåling:

Høyre og Frp trenger ikke Venstre for regjeringsmakt

Ned og opp på to ulike meningsmålinger i dag: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Morten Holm/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden januar 2011 får Høyre mer enn 30 prosent oppslutning på Norfaktas meningsmåling. Ifølge de nye tallene trenger ikke H og Frp lenger Venstre for å danne regjering.

Det kommer fram i en meningsmåling som Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen i april. Her havner Venstre, som denne helga avholder landsmøte, under sperregrensa for andre måneden på råd. Partiet får 3,7 prosent.

Høyre får støtte fra 31,7 prosent av de spurte, fram 1,8 prosentpoeng, og er dermed et lite skritt foran Arbeiderpartiet som får 30,8 prosent, tilbake 1,9.

Frp får 16,8 prosent oppslutning og ville sammen med Høyre fått flertall på Stortinget med 86 mandater om dette hadde vært valgresultatet.

Les også: Venstre vil ikke lenger stå i veien for Frp.

Lysere for Venstre i VG

På VGs partibarometer for april ser det langt bedre ut for Venstre.

Der får ikke Frp og Høyre flertall alene, og trenger støtte fra enten Venstre eller Kristelig Folkeparti. Høyre er klart størst på målingen med 31,9 prosent, fram 1,3 prosentpoeng. Arbeiderpartiet går mest tilbake, fra 31,2 prosent til 29,1 prosent.

I denne målingen ligger Venstre godt over sperregrensa med 5,8 prosent, en framgang på 0,4 prosentpoeng. KrF går fram med 0,7 til 5,9 prosent oppslutning.

- Erna må velge

Venstre-leder Trine Skei Grande sier i en kommentar til VG-målingen at Erna Solberg (H) må velge om hun vil regjere med Frp eller Venstre og KrF.

– Vårt mål er at vi sammen med Kristelig Folkeparti blir større enn Fremskrittspartiet. Så må Erna ta stilling til hvem hun velger av oss. Jeg tror det er realistisk for oss å bli samlet større enn Frp. Venstre mobiliserer alltid på slutten, sier Skei Grande, og legger til at Venstres mål ved neste stortingsvalg er 7 prosent.

Les også: Drømmer om Bondevik-reprise.

- Trend: Svakere Ap

På Norfaktas måling for Nationen og Klassekampen får Sosialistisk Vensteparti og Senterpartiet begge 4,8 prosents oppslutning, SV går fram 0,8 prosentpoeng, mens Sp går tilbake 0,8. Kristelig Folkeparti går tilbake 1 prosentpoeng til 4,3 prosent.

Valgforsker ved Universitetet i Oslo, Hanne Marte Narud, sier til Nationen at meningsmålingen bekrefter inntrykket fra andre målinger den siste tiden. Trenden er at Ap blir noe svekket, mens Høyre styrkes og Frp holder seg på et stabilt nivå.

– Over tid har det skjedd en styrking av opposisjonen og en svekking av regjeringen. Dette skyldes til dels regjeringsslitasje og negativ oppmerksomhet rundt regjeringen den siste tiden, sier Narud.

Les andre nyheter her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært