Meny

Tror Beatles-autografer er falske

«Abbey Road»-bildet med Beatles er blitt ikonisk. Men er signaturene på bildet som vises på Rockheim ekte? Eksperter mener nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledende eksperter beskriver Beatles-autografer på Rockheim-ustilling i Trondheim som «dårlige forfalskninger».

Rockheim i Trondheim viser for tiden en utstilling med signerte utgaver av alle albumene The Beatles ga ut, i tillegg til flere soloalbum og en signert gitar.

Enige eksperter

Men ifølge Adresseavisen kan de fleste autografene vise seg å bare være dårlige forfalskninger. De har spurt to ledende internasjonale eksperter på området, og begge er nokså klare i sin konklusjon:

– De fleste er veldig dårlige forfalskninger. Bokstavene er helt annerledes enn de skal være. Noen av albumene fra 60-tallet er signert med tusj. Jeg har aldri sett Beatles-signaturer fra den tiden som er gjort med tusj, sier Frank Seltier til Adresseavisen.

Tyskeren regnes som en av Europas fremste eksperter på Beatles-autografer, og uttalelsen kommer etter at han på oppdrag fra Adresseavisen gikk gjennom høyoppløselige bilder av alle de 36 plateomslagene som er utstilt.

Les også: John Lennon fortjente å bli skutt

Amerikanske Roger Epperson jobber også med autentisering av autografer, og også  han stempler autografene som falske.

– Formen på signaturene er ikke i nærheten av å være riktige. Noen er skrevet med en treg og ustø hånd. Dessuten er Beatles-autografer enkle å datere, og mange av forfalskningene i samlingen er fra feil årstall i forhold til når platen ble gitt ut, påpeker han.

Les også: Beatlessønner vil lage nytt band

– Forferdelig, hvis sant

Albumene i utstillingen har Rockheim fått fra samleren Einar Arne Iversen, som er i besittelse av rundt 250 signerte musikkalbum.

– Dette er et arbeid som har gått over mange år, og det vil være forferdelig om det skal vise seg at alt er forfalskninger. Da skal jeg ha trådt veldig feil, og det har jeg litt vanskelig for å tro, sier han til Adresseavisen.

Rockheim gjorde ingen egne undersøkelser for å verifisere at Beatles-samlingen var ekte, men stolte på Statoil, som står bak utstillingen.

– Det er selvsagt fryktelig beklagelig om det viser seg at utstillingen er falsk, sier direktør for Rockheim, Petter Myhr.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Populært