Meny

– Minst tre drept da titusener demonstrerte i Syria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden holdt pusten da titusenvis av regimemotstandere gikk ut i gatene etter fredagsbønnen i Syria. Minst tre demonstrant ble drept av regjeringsstyrker, ifølge aktivister.

Fredagens demonstrasjoner var den første store testen på om den ferske våpenhvilen, som trådte i kraft torsdag, ville holde.

Opposisjonen i Syria oppfordret syrere til å delta i fredelige demonstrasjoner mot regimet til president Bashar al-Assad, og titusenvis av mennesker i flere av landets provinser fulgte oppfordringen, opplyser eksilgrupper.

– Åpnet ild

Ifølge Syrias observatorium for menneskerettigheter åpnet sikkerhetsstyrker ild mot en gruppe menn idet de skulle slutte seg til en demonstrasjon i sentrum av byen Hama. Minst én person skal være drept.

Også i Idlib og Hasakeh ble to personer drept, ifølge aktivister.

Les også: - Våpenhvilen i Syria holder fortsatt

I hovedstaden Damaskus var store sikkerhetsstyrker på plass i forkant av demonstrasjonene. En aktivist sier at det var protester i flere bydeler, og at demonstranter kastet stein mot soldatene.

I Deraya utenfor Damaskus ble en person såret da en snikskytter skjøt mot demonstrasjonen, sier aktivisten.

Stoler ikke på Assad

Retten til fredelige demonstrasjoner er ett av de seks punktene i Syria-utsending Kofi Annans fredsplan, som regimet i Syria har gått med på.

Men den syriske opposisjonen stoler ikke på at regimet vil holde løftene. I forkant av fredagens demonstrasjoner ba lederen for den viktigste opposisjonsgruppa Syrias nasjonalråd, Burhan Ghalioun, folk om å være forsiktige.

Det syriske innenriksdepartementet gjorde det samtidig klart at de bare ville tillate demonstrasjoner som var godkjent på forhånd.

– Det er latterlig. De vil ikke gi tillatelser, og hvis man ber om en, blir man kastet i fengsel, sier en aktivist i Hama som kaller seg Musab.

– Kritisk fase

Tidligere fredag virket det som om våpenhvilen, som er en del av fredsplanen til spesialutsending Kofi Annan, med få unntak hadde blitt overholdt.

– Dette er en kritisk fase. Om det fortsatt er rolig etter fredagsbønnen, lover det godt for den videre fredsprosessen, sier den norske generalmajoren Robert Mood, som har ledet forhandlingene med regimet og hæren i Syria om våpenhvilen.


Les flere nyheter

Populært