Meny

Fristen for tariffavtale nærmer seg:

Norsk streik kan stanse bilproduksjon i Europa

Bildeler til nye biler er ett av svært så mange industrivarer det blir mangel på om det mot formodning blir streik fra søndag av. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klarer ikke riksmekler Kari Gjesteby å få enighet mellom Fellesforbundet og Norsk Industri innen natt til søndag, kan det bli stopp for produksjon av både biler og aviser.

Hele Raufossindustrien kan fra mandag av bli slått ut, inkludert Kongsberg Automotive som leverer livsviktige deler til bilindustrien i utlandet, hvis det blir streik i det som kalles frontfagene.

Det avgjøres natt til søndag i meklingen som pågår mellom mellom Fellesforbundet og arbeidsgivernes organisasjon, Norsk Industri, under ledelse av riksmekler Kari Gjesteby.

Mekling måtte til da forhandlingene brøt sammen i slutten av mars.

Les også: Må ha hjelp av riksmekleren

Kan ramme hardt

- Går nok i orden. Riksmekler Kari Gjesteby er optimist. Foto: Thomas Vermes- Går nok i orden. Riksmekler Kari Gjesteby er optimist. Foto: Thomas Vermes

– Etter en uke eller to oppstår det mangler ved våre tre fabrikker i Norge. For deres kunder kan det bli noen konsekvenser av en streik. Noen av produktene produseres bare i Norge, forteller kommunikasjonssjef Hans Jørgen Mørland ved Kongsberg Automotive til ABC Nyheter.

– Men den norske virksomheten utgjør bare en liten del av Kongsberg Automotive, cirka 500 av 11.000 ansatte, og vi kan håndtere noe ved å produsere andre steder, legger han til.

Avistrykkeri kan gå i stykker

Også teknikerne ved stortrykkeriet til Media Norge er blant de 29.000 ansatte ved 800 bedrifter som kan bli tatt ut i streik fra søndag av.

Oppstår den minste feil da, kan papirutgavene av Aftenposten, Dagbladet, Dagens Næringsliv og Dagsavisen bli rammet.

Raufossindustrien og Media Norge er bare to av 800 bedrifter som blir rammet av streik dersom Fellesforbundet ikke slår seg til tåls med hva de får tilbudt.

Sjekk Fellesforbundets lange liste over hvilke selskaper arbeidet stopper opp i hvis det hele skjærer seg.

– Det går nok bra

Dette er en gjeng som er vant til å jobbe sammen, og de er flinke til å være uenige på en hyggelig måte. Riksmekler Kari Gjesteby.

Da riksmekler Kari Gjesteby innkalte til en pressekonferanse fredag klokka 14, var hun imidlertid optimistisk:

– Alle temaer er i spill, men det er fremgang. Jeg er rimelig optimist. Dette er en gjeng som er vant til å jobbe sammen, og de er flinke til å være uenige på en hyggelig måte, sa Gjesteby da.

– I alle meklinger kommer det en fase hvor jeg blir sikker på at dette ikke kommer til å gå. Men der er jeg ikke akkurat nå, legger hun imidlertid til.

Skummelt i krisetider

Meklingen i frontfagene dreier seg om industrien som er konkurranseutsatt. Det er disse fagene partene i arbeidslivet gjerne vil ha til å diktere lønnsnivået til alle oss andre.

Begrunnelsen er at norsk lønnsnivå ligger høyt over konkurrerende lands. Selv med bedre effektivitet frykter man at konkurranseutsatt industri kan bli slått ut hvis lønnsnivået øker ytterligere i landet.

Tariffoppgjøret som pågår i Norge, skjer i europeiske og globale krisetider ute.

– Kan flagge ut

Og Mørland i Kongsberg Automotive legger ikke skjul på selskapets argumenter i så måte:

– Våre norske fabrikker er blant fabrikkene med høyest kostnadsnivå. Senest i vinter var det en lang prosess med diskusjon om vi skulle flytte bedriften i Rollag til Polen. Den fabrikken har tapt penger i en femårsperiode, sier han.

– For den norske delen av vår virksomhet er denne typen konflikter uheldig. Når Norge fra før av er et høykostland, er det problematisk med en konflikt. Det gjør det enda vanskeligere å forbli her, og å legge ny virksomhet hit.

Les også: - Vi skal nok leve med et høyt lønnsnivå

Ikke streik siden 1998

Konkurransesituasjonen er også Fellesforbundets leder Arve Bakke, som møter Norsk Industris sjef Stein Lier-Hansen i meklingen, smertelig klar over.

Frontfagene har ikke vært i streik siden 1998.

– Et fast uttrykk i Fellesforbundet er at de ikke vil forhandle seg til arbeidsløshet. Det gjelder i kriseåret 2012 også, skriver kommentatoren Torgny Hasås i FriFagbevegelse.

Dette butter det på:

Hasås og andre kommentatorer regner med at selve lønnstillegget blir det minste problemet i meklingen, og at det trolig ender med en beskjeden sum.

Fellesforbundet krever også at pappapermisjonen ved fødsel skal bli lønnet.

Verre blir det med spørsmålet om å regulere bruken av midlertidig og innleid arbeidskraft. Fellesforbundets krav er at tariffavtalene skal gjelde alle som arbeider et sted, også vikarer og innleide.

Dette griper rett inn i den opphetede diskusjonen om innføring av EUs omstridte vikarbyrådirektiv.

Les også: - Løsarbeid er farligere enn Høyres skattepolitikk

Norsk Industri på sin side reiser krav om mer fleksible arbeidstidsordninger i avtalen, slik at industrien kan bruke maskineriet i større deler av døgnet.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært