Meny

Atomprøvesprengning kan stå for tur i Nord-Korea

Sør-Koreanske myndigheter sier det er funnet bevis for utgraving av en ny tunnel ved det kjernefysiske testområdet Punggue-ri i Nord-Korea. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas ledere kan føle seg presset til å følge opp rakettfiaskoen med en atomprøvesprengning, mener observatører.

– Det er lett å hovere, men paradoksalt nok kan den mislykkede rakettoppskytingen ha økt faren verden står overfor, sier Marcus Noland, ved Peterson-instituttet for internasjonal økonomi.

Nord-Korea hadde invitert opp mot 200 utenlandske journalister til Pyongyang for å overvære oppskytingen av det regimet sa var en værsatellitt. De skulle også dekke feiringen av hundreårsdagen for landsfaderen Kim Il-sungs fødsel. Dermed ble fiaskoen en ydmykelse for regimet og dets ferske leder, landsfaderens barnebarn Kim Jong-un.

Les også: Nord-Koreas langdistanserakett styrtet i havet

Eksploderte

Raketten ble skutt opp kl. 07.39 lokal tid, ifølge forsvarsdepartementet i Sør-Korea. Etter et drøyt minutt eksploderte raketten i lufta, og restene av den styrtet ned i Gulehavet.

– Da den falt mot jorda, skjedde nok en eksplosjon, forteller generalmajor Shin Won-sik.

Se video: Nord-Korea innrømmer at det gikk galt

Noen timer etter oppskytingen fredag morgen vedgikk nordkoreanerne at oppskytingen ikke var gått som planlagt.

– Forskere, ingeniører og eksperter vil forsøke å finne ut hva som gikk galt, sa en nyhetsoppleser på nordkoreansk fjernsyn.

Vil vise styrke

Folk som følger Nord-Korea mener landets ledelse nå vil ha behov for å rette opp inntrykket av at de er en mislykket militærmakt, og mange mener faren for en ny atomtest har økt.

– Faren er svært stor for at det skytes opp nok en langdistanserakett eller at de gjennomfører en atomprøvesprengning, eller en annen militær provokasjon, sier en topptjenestemann i Sør-Koreas forsvarsdepartement til medlemmer av nasjonalforsamlingen.

Sist gang Nord-Korea sprengte en atombombe, var i 2009.

Les også: Raser mot nordkoreansk rakettoppskyting

Sør-Koreas forsvarsminister Kim Kwan-jin sa fredag at nabolandet i nord har satt sine soldater i høyeste beredskap.

Fordømmelser

FNs sikkerhetsråd innkalte til hastemøte da det ble kjent at Nord-Korea hadde skutt opp raketten. Møtet skulle etter planen holdes i løpet av dagen fredag.

USA, Japan og Sør-Korea fordømmer oppskytingen.

– Nord-Korea ender bare opp med å isolere seg ytterligere med slike provoserende handlinger og kaster bort sine penger på våpen og propaganda mens folket sulter, sier pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Sør-Korea, Japan og USA mener at fredagens oppskyting var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder. Oppskytingen er i strid med resolusjonene til FNs sikkerhetsråd.

Nei til sanksjoner

Nå øker presset for å stramme inn internasjonale sanksjoner mot Nord-Korea, som fra før er strenge. Men Russlands statsminister Sergej Lavrov sier de er imot dette. Han møtte sine kolleger fra Kina og India fredag.

Også Kina er ventet å motsette seg ytterligere sanksjoner. Kineserne sender livsviktig mathjelp til Nord-Korea, og de forsøkte på forhånd å få sine naboer til å droppe rakettoppskytingen. At nordkoreanerne likevel gjennomførte planen, viser begrensningene i Kinas diplomati, påpeker analytikere.

Russland, Kina og India oppfordret for øvrig alle parter til å vise tilbakeholdenhet, og kun svare med politiske og diplomatiske midler på rakettoppskytingen.

Les flere nyheter

Populært