Meny

– Våpenhvilen i Syria holder fortsatt

Demonstrasjon mot det syriske regimet i Fael i Daraaprovinsen. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for meldinger om enkelte kamper mellom regjeringssoldater og regimeopprørere, overholdes våpenhvilen i Syria også fredag, opplyser syriske aktivister.
Syria
* I mars 2011 brøt det ut demonstrasjoner mot president Bashar al-Assads regime. Regimet har forsøkt å knuse opprøret ved bruk av vold og militærmakt.


* Ifølge FN er mer enn 9.000 mennesker drept i opprøret.

* Syriske myndigheter godtok 27. mars en sekspunktsplan for en slutt på kampene i landet utarbeidet av FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan.

* Full våpenhvile er erklært fra torsdag 12. april. Myndighetene sier de vil respektere våpenhvilen, men forbeholder seg retten til å gjengjelde «terrorangrep» utført av væpnede opprørere.

– Det virker som om våpenhvilen fortsatt holder, men det er meldt om enkelte brudd på den i ulike områder, iser Rami Abdel Rahman fra eksilgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter fredag formiddag.

Tidligere på dagen meldte gruppen at det var spredte kamper mellom regjeringssoldater og opprørere fra Den frie syriske hæren blant annet ved grensen mot Tyrkia nord i landet.

Det er ikke kommet meldinger om drepte eller sårede fra disse kampene.

Massedemonstrasjoner

Opposisjonen i Syria oppfordrer til fredelige massedemonstrasjoner over hele landet fredag ettermiddag.

Torsdag, på første dag av våpenhvilen, ble til sammen 22 mennesker drept i ulike voldsepisoder rundt om i landet, ifølge aktivister.

Les også: - Tre drept tross våpenhvilen

Våpenhvilen er en del av spesialutsending Kofi Annans fredsplan for Syria., og trådte i kraft torsdag morgen.

Sikkerhetsrådet diskuterer

Samtidig skal FNs sikkerhetsråd diskutere et resolusjonsforslag som tar til orde for at en observatørstyrke på om lag 30 ubevæpnede personer skal sendes til Syria for å overvåke at våpenhvilen overholdes. Observatørstyrken blir trolig ledet av den norske generalmajoren Robert Mood.

Ifølge FN har over 9.000 mennesker blitt drept etter at uroen i Syria startet i mars i fjor.

Les flere nyheter

Populært