Meny

Lar tre firedeler av ulykkesflyet ligge igjen

Flydeler i snøen ved havariplassen på Kebnekaise. Det var her det norske Hercules-flyet "Siv" kolliderte med fjellet torsdag i forrige uke. Alle fem ombord i flyet omkom. Foto: Svensk politi / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når havarikommisjonen midlertidig stanser søket etter vrakdeler på Kebnekaise, er det ingenting som tyder på at ulykkesflyet har vært utsatt for teknisk svikt.

– Det er det vi kan si nå. Vi har funnet omrent 25 prosent av flyet. Vi har funnet motorer, deler av haleroret og sentrale deler som gjør at vi kan trekke en foreløpig analyse der ingenting tyder på noen teknisk svikt, sier brigader og leder av den norske havarikommisjonen etter Herkules-styrten, Per-Egil Rygg, til NTB.

Med de to viktige nøkkelkomponentene, taleregistratoren og ferdskriveren er ikke funnet. De befinner seg bak i flyet der det er gjort flest og størst funn.

– Plasseringen av de to komponentene gjør oss optimistiske på at de skal bli funnet. De er robust bygd for å tåle harde påkjenninger, sier Rygg.

Kommisjonen har besluttet midlertidig å stanse letingen. I den knappe måneden som er gått siden styrten har det falt halvannen meter snø i det svært kjevene leteområdet.

– Nå vil vi la naturen jobbe for oss og få hjelp fra snøsmeltingen, sier Rygg.

De innsamlede delene av Herkules-flyet der mannskapet på fem omkom, ble fredag vist fram for pressen i en hangar på Kiruna flyplass.

Les flere nyheter

Populært