Meny

Klart for nye atomforhandlinger med Iran

Det iranske anlegget for anrikning av uran i Natanz. vel 200 kilometer sør for Teheran. Lørdag er det klart for den første runden i de såkalte sekslandsforhandlingene om Irans atomprogram på mer enn ett år. De vestlige landene håper at iranerne vil ha med seg nye, konkrete utspill til forhandlingsbordet, slik at det kan skapes bevegelse i den nå fastlåste situasjonen. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart for nye forhandlinger om Irans atomprogram, etter en pause på mer enn ett år. Vestlige land håper iranerne vil vise kompromissvilje, slik at frykten for en krig i Midtøsten kan dempes.

Forhandlerne skal etter planen møtes i Istanbul i Tyrkia lørdag. USAs utenriksminister Hillary Clinton sier striden om iranernes kjernefysiske virksomhet fortsatt kan løses på diplomatisk vis, men at det haster med å skape bevegelse i saken.

– Møtet i Istanbul gir Iran en mulighet til å vise at det har merket seg verdenssamfunnets bekymring. Vi mener det fortsatt er tid til diplomati, men det er viktig at iranerne har med seg noe konkret til forhandlingsbordet, sa Clinton denne uken.

Atomvåpen?

De iranske forhandlerne skal møte utsendinger fra USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland. Israel og enkelte vestlige politikere mener iranerne arbeider med å utvikle atomvåpen, noe lederne i Teheran benekter.

Les også: - Israelske agenter pågrepet

De sier at den kjernefysiske virksomheten er av ren sivil art, og bare tar sikte på å skaffe teknologi til atomkraftverk som skal forsyne befolkningen med strøm. Iranerne har varslet «nye initiativer» i Istanbul, men ikke gått i detaljer om hva dette innebærer.

– På det første møtet bør iranerne vise at de mener alvor, når de sier at de er villige til å forhandle om atomprogrammet. Hvis de er det, får vi ta for oss detaljene om hva som skal skje, sier en ikke navngitt vestlig diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Krigsfrykt

Israel frykter at hvis Iran skaffer seg atomvåpen, vil selve den jødiske statens eksistens stå i fare. Israelske ledere har ikke utelukket at de kan gå til militært angrep mot kjernefysiske anlegg i Iran, noe som har skapt frykt for en storkrig i regionen.

Faren for noe slikt avtar, ifølge diplomater, i og med at de såkalte sekslandsforhandlingene nå skal gjenopptas. – Mange mener at så lenge det pågår forhandlinger, vil det være vanskelig for Israel å sette i gang en militær aksjon, sier en av diplomatene til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Ahmadinejad ikke skremt av oljeboikott

Den forrige runden i sekslandsforhandlingene ble avsluttet i Istanbul i januar i fjor, uten at partene kom fram til konkrete resultater. Vestlige land har gått til sanksjoner mot Iran, og EU vedtok i januar å forby import av iransk olje fra sommeren av.

Les flere nyheter

Populært