Meny

Faremo åpner for gjennomgang av rettspsykiatrien

Faremo varsler at utvalget skal få et bredt mandat til også å se på organiseringen av rettspsykiatrien og sakkyndiges plass i norsk strafferett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Grete Faremo (Ap) nedsetter et utvalg som skal se på rettspsykiaternes rolle i en rettssak. Utvalget skal nedsettes når terrorrettssaken er over.

– Mye kan tyde på at det medisinske prinsipp er utilstrekkelig, sier Faremo til Aftenposten. Hun vil nå ha en omfattende gjennomgang av rettspsykiatrien i kjølvannet av terrorsaken.

– Det er et historisk grep vi nå tar. Det er et riktig grep i lys av den forferdelige hendelsen og rettssaken vi står overfor, og av hensyn til folks rettsfølelse, sier Faremo.

Les også: - De sakkyndige svekkes

Utvalget som regjeringen nå vil sette ned skal se på straffelovens regler om tilregnelighet og hvordan dagens system fungerer. Faremo varsler at utvalget skal få et bredt mandat til også å se på organiseringen av rettspsykiatrien og sakkyndiges plass i norsk strafferett.

– Jeg mener utvalget må vurdere hvordan sakkyndige skal brukes i straffesaker der det er tvil om gjerningsmannens tilregnelighet, sier hun.

Faremo understreker at rettspsykiatrien fortsatt skal være en viktig fagdisiplin for jurister når de skal treffe vanskelige avgjørelser, men er åpen for at man kan lære noe av terrorsaken.

– I andre land er det krav til årsakssammenheng mellom psykosen og handlingen for at den fritar for straffansvar. Dette er også et tema som må utredes, mener justisministeren.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært