Meny

Regjeringen vil ha tiggere ut av Norge

En tigger på Karl Johans gate i Oslo lørdag kveld. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil utvise utenlandske tiggere som styres av bakmenn. Målet er å hindre menneskehandel. Forslaget legges fram for Stortinget senere i år.

Utvisningene skal skje selv om det er lov til å tigge, og selv om EØS-borgere har rett til å være i Norge, skriver Aftenposten.

Justisminister Grete Faremo (Ap) presiserer at tigging i utgangspunktet er tillatt i Norge, og at det ikke skilles mellom nordmenn og andre.

– Det kan likevel ikke utelukkes at det kan være organiserte bakmenn og menneskehandel involvert i tigging, sier Faremo til Aftenposten.

Les også: Rumenske kvinner bak ny ransbølge i Norge

Tiltaket for å hindre utenlandske tiggere i norske gater ett av 35 tiltak i regjeringens ferske statusrapport på handlingsplanen mot menneskehandel. Regjeringen vil bruke utlendingsloven for å bortvise eller utvise utlendinger av hensyn til den offentlige orden eller sikkerhet, men åpner også for å endre regelverket.

– Det er viktig for oss å se om vi trenger nye regler for å komme menneskehandel til livs. Om tiggingen er organisert, og mennesker blir utnyttet, er vi over i forhold som det er viktig for oss å bekjempe, sier Faremo.

Verken politiet i Oslo eller Politidirektoratet vil kommentere saken før de har fått sett nærmere på statusrapporten.

Tigging var tidligere forbudt i Norge, men ble lovlig da løsgjengerloven ble opphevet i 2006. Året etter ble Romania og Bulgaria EU-medlemmer, og tiggere derfra begynte å komme til Norge som turister.

Les flere nyheter

Populært