Meny

Venstre drømmer om Bondevik-reprise

Venstre-leder Trine Skei Grande vil helst sitte i regjering med KrF og Høyre. En flertallsregjering er ikke et mål i seg selv, mener hun. Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny utgave av Kjell Magne Bondeviks siste regjering. Det er Venstres drøm for Norge.

Partiet ønsker fortrinnsvis å sitte i regjering med Høyre og KrF, men åpner også for samtaler med Fremskrittspartiet dersom valget til neste år gir et borgerlig flertall.

Det er budskapet i en innstilling som sentralstyret i Venstre sluttet opp om torsdag. Innstillingen skal opp til behandling under landsmøtet på Fornebu kommende helg.

– Venstre går til valg i 2013 på et regjeringsskifte. Gjennom 6,5 år med den sittende regjeringen har utviklingen gått i feil retning i mange av de områdene som er viktigst for Venstre, heter det i uttalelsen.

Partiet er særlig misfornøyd med regjeringens politikk for fattigdomsbekjempelse, utdanning, klima og næringsliv.

Ikke flertallsregjering

Gjennomsnitt av meningsmålingene fra mars gir Venstres drømmeregjering 66 av 169 stortingsmandater. Et flertall er med andre ord langt unna, men det er da ikke målet for Venstre heller, etter uttalelsen fra partiets sentralstyre å dømme.

– Det er ikke et selvstendig mål å danne en flertallsregjering. En regjering bestående av Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti vil være best for Norge. Det vil være en styringsdyktig regjering som kan søke vekslende flertall, heter det i innstillingen.

Les også: Venstre-lederen vil ikke regjere med Frp

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har tidligere avvist å støtte en regjering Frp ikke selv er en del av. Statusen som støtteparti til en ny ikke-sosialistisk regjering, avvises ikke like eksplisitt av Venstre.

– For Venstre er det alltid politikken som avgjør hvilken regjering Venstre kan delta i eller støtte, anføres det.

Stiller krav

Kravlisten fra Venstre gjør det interessant for omverdenen å følge eventuelle regjeringsforhandlinger med Fremskrittspartiet. For avstanden er stor på mange punkter:

Her er noen av Venstres krav, slik sentralstyret i partiet formulerer dem:

* En regjering som Venstre deltar i, må føre en mer miljøvennlig politikk enn den sittende regjeringen, blant annet ved å kutte utslipp av klimagasser i Norge og gjennomføre et grønt skatteskifte.

* En ny regjering må føre en human asylpolitikk i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.

Det finnes en rekke forhold Venstre og Frp er enige om også, for eksempel misnøyen med dagens regjering.

– Dagens regjering har hatt eventyrlige inntekter over statsbudsjettet til disposisjon, men har på mange områder ikke prioritert det som er viktigst. Fornyelsen i offentlig sektor har stanset opp, og den rødgrønne regjeringen har vist en konsekvent negativ holdning til det private eierskapet og den gründervirksomhet som er nødvendig for å skape framtidens velferd, står det i innstillingen fra Venstres sentralstyre.

Les også:

Høyre og Frp nær rent flertall på ny måling

Krekar skal også ha truet Bondevik

Ap kraftig tilbake i ny meningsmåling


Les flere nyheter her

Populært